Hans-Åkes hjärta bultar av skräck

Möten.
Hans-Åke Lilja var tretton år när han upptäckte Stephen Kings författarskap. Det styrde in hans identitet på ett spår han följer än i dag. Nyutgivna skräckantologin ”Varsel i mörkret” skapades för att fira fansajten Lilja’s Librarys 20-årsjubileum.

I SAMARBETE MED PARTNER. Det skulle bli en liten exklusiv utgåva i skräckmästarens hemland. Men Stephen King-kännarens jubileumsprojekt sprängde den ena landsgränsen efter den andra. Nu kommer skräckantologin Varsel i mörkret ut på svenska bokförlaget Ekström & Garay som pocket.

 

Antologin Varsel i Mörkret (Ekström & Garay förlag) innehåller 12 skräcknoveller av bland annat Stephen King, Clive Barker, Edgar Allan Poe och John Ajvide Lindqvist 189 kr. KÖP HÄR>>

– Det är inte någon fördel att bo i Sverige. Jag har fått flera inbjudningar till att besöka filminspelningar, men tackat nej.

Hans-Åke Lilja har mer än en gång suckat över avståndet i både tid och pengar mellan det lilla landet i norr och det stora landet i väster. Nå, det har hänt att han kunnat tacka ja och fått följa film- och tv-serieinspelningar på plats.

Inbjudningarna har med Lilja’s Library – The World of Stephen King att göra, ett digitalt bibliotek, eller snarare världens största fansajt om författaren. Den startade 1996 när internet började växa och Hans-Åke, som är utbildad systemutvecklare, börjat plugga. Han saknade en plats som samlade all information om författaren och hans böcker – alltså skapade han den själv.

Det Hans-Åke Lilja inte känner till om Stephen King är inte värt att veta. Som att skräckmästaren kan så mycket mer än skrämmas. Stephen King har både gett sig in i fantasy och i amerikansk historia.

– Han skrev om Kennedymordet, 11 22 63 är en av hans bästa böcker, anser Hans-Åke Lilja.

Stephen King är väldigt bra på att berätta en historia, oavsett genre. Och han skriver karaktärer som berör.

Stephen King, nu 72 år, publicerade sin självbiografi redan år 2000, On writing: A Memoir of the Craft. Vid sidan av berättelsen om författarens uppväxt är det samtidigt en handbok i konsten att skriva, fylld med goda råd till den som vill bli författare.

– Stephen King är väldigt bra på att berätta en historia, oavsett genre. Och han skriver karaktärer som berör. Det kan hända att han börjar en bok med en karaktär som man tror är huvudpersonen, men som dör efter tio sidor, säger Hans-Åke.

Han ser det som sin mission att berätta om Stephen Kings andra sidor, som att detta är en filmmanusförfattare i rang. Och förklarar varför det starka varumärket Stephen Kings namn inte toppade filmaffischerna för Den gröna milen (1999) eller Nyckeln till frihet (1994).

– De tonade ner hans namn, annars skulle folk tro att det var skräckfilmer.

Varsel i mörkret, eller Shining in the Dark som den heter på originalspråk, började som ett jubileumsprojekt. Hans-Åke pratade med sin förläggare Brian James Freeman, om att Lilja’s Library skulle fira 20 år 2016.

– Det var hans idé att ge ut en novellsamling, framhåller Hans-Åke.

Freemans amerikanska bokförlag Cemetery Dance Publications är specialiserat på skräck och mörker, men också på exklusiva utgåvor. Förlaget har gett ut Hans-Åke Liljas två tidigare böcker, båda om Stephen King.

Med förlagets stöttning blev Hans-Åke redaktör. Först gick frågan till mästaren själv, som till Hans-Åkes glädje tackade ja. Stephen King föreslog novellen Den blå kompressorn som publicerades 1971, ett par år före romandebuten med ”Carrie” 1974.

– Det är en tidig historia, han kanske inte är färdig författare då. För den som bara läst han senaste kan det vara intressant, lyfter Hans-Åke Lilja fram.

Den blå kompressorn har ändå det som Hans-Åke ser hos King, en historia och karaktärer. Dessutom märks det tydligt att den då blivande författaren var intresserad av just skrivandet. Novellen byggs i flera lager, han kallar sitt berättarjag Steve King, låter huvudpersonen Gerald Nately också vara författare och hänvisar till Edgar Allan Poes novell Det skvallrande hjärtat (som mycket lämpligt också ingår i Varsel i mörkret). I novellen finns korta inslag med stilgreppet inre monolog, mest känt från Ulysses av James Joyce. Dessutom svänger han raskt ihop en freudiansk analys av hur skräckgenren egentligen handlar om mäns sexualskräck.

Med Stephen Kings novell i hamn var det bara att fylla på. Hans-Åke ville hitta historier som kunde höra samman men ändå var olika sinsemellan, varje läsare skulle kunna hitta just sin favorit i Shining in the Dark. Clive Barker, författarduon Jack Ketchum & P. D. Cacek, Kevin Quigley är några av de tolv författarna. Hans-Åke fick hjälp att kontakta några, andra har han själv känt i 20 år.

– Några har skrivit helt nytt för novellsamlingen. Det kändes när jag visste att jag var kanske den alla första läsaren.

John Ajvide Lindqvist, som sedan tidigare är känd i USA, blev eld och lågor när han tillfrågades.

Bland alla engelskspråkiga författare finns också en svensk. John Ajvide Lindqvist, som sedan tidigare är känd i USA, blev eld och lågor när han tillfrågades.

– Han skrev The Keeper’s Companion för novellsamlingen!

Den novellen måste förstås översättas till engelska, något som John Ajvide Lindqvists sedvanliga översättare fick i uppdrag att göra, men där även Hans-Åke Lilja var behjälplig.

Originalutgåvans omslag gjordes av Vincent Chong som hämtade inspiration från jubilerande fansajten Lilja’s Library och maskoten Marv, en både charmig och läskig figur. För illustrationerna stod Erin Wells.

Lätt försenad kom Shining in the Dark ut 2017. Första utgåvan sålde snabbt slut och har följts av fler, den finns även som ljudbok och e-bok. Hans-Åke Lilja kunde pusta ut. Eller inte.

För ett bulgariskt förlag hörde av sig direkt. Utgivningen där tog Hans-Åke till Bulgarien där han blev intervjuad i tv. Skräckturnén tog fart, under 2018 kom utgåvor i Italien, Tjeckien, Storbritannien och Tyskland. Och i Sverige.

– Vi gjorde en kickstartkampanj ihop med två små förlag och tryckte Varsel i mörkret i en exklusiv utgåva om 666 exemplar.

Nu måste alla noveller, förutom John Ajvide Lindqvists, översättas till svenska. Genidraget var att kontakta svenska författare inom genren och fråga om de ville vara med. De ville.

Kickstartupplägget gjorde att upplagan i stort sett var slutsåld direkt. Men Hans-Åke märkte snart att intresset fortfarande var stort och började tänka i banorna att ge ut en pocketutgåva.

Nu finns den i samarbete med bokförlaget Ekström & Garay. Norrköpingskonstnären Anx Kupiainen har gjort lågmälda men samtidigt ofta obehagligt närgångna pennteckningar som bidrar till att hålla ihop utgåvan. Förläggaren Tomas Ekström har gjort ett helt nytt omslag. Och de tolv novellerna är precis lika läskiga som tidigare.

Under tiden fortsätter skräckantologin att lägga världen i skugga: Serbien, Brasilien, Bulgarien, Frankrike och Grekland. Fler länder står på tur – Hans-Åke räknar till publicerad eller planerad utgivning på 13 språk, så här långt.

Faktiskt finns Lilja’s Library i verkligheten också. Ett helt rum hemma i familjens villa i Örebro är fyllt av Stephen Kings böcker och filmer. Även om Hans-Åke inte köper varje utgåva på alla språk så är han mån om att åtminstone ha en Kingbok på alla språk skräckmästaren är utgiven.

Vad är det då han gillar med skräck.

– Jag gillar skräck och thrillers, både film och böcker, när det är bra psykologi och bra historier. På samma sätt som kanske många tycker; att kunna kontrollera det skräckinjagande, till skillnad mot mycket av det hemska i världen. Det är det ju bara att lägga ihop boken eller gömma ansiktet i kudden om en film blir för läskig.

ANN-CHARLOTTE SANDELIN
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Möten

0 0kr