Vilket är Sveriges fulaste ord?

Litteratur.

SPRÅKLÅDAN. Hej! Jag har läst er språklåda från början och ser att det mest handlar om grammatik,  men kan du bli lite mer personligt subjektiv och säga vad du tycker är Sveriges fulaste ord?

 

Har du också en språklig fundering? Ställ den till: sprakladan@opulens.se

Hej du namnlöse!

Jag väljer att svara på din fråga eftersom jag nästan tycker jag har ett objektivt svar på den frågan trots att du efterfrågar personlig subjektivitet, och ordet jag vill dra en lans för är ”rövgövlaknyde”. Jag öser detta ur mormors skatt av dialektala ord från Göingeskogarna och själva förklaringen bakom ordet är inte den heller så vidare vacker. Att det är ett knyte ur röven kan vi nog förstå, men det stannar inte vid det, utan det betyder efterbörd.

Det var på den tiden då män inte förstod så himla mycket om det här med blommor och bin och trodde att det liksom var hål som hål där nere. Det kom snabbt att användas som ett skällsord för någon man ansåg vara idiot, det vill säga att han inte var ”riktig” utan endast ett slags missbildning. Med denna pikanta historik och själva ordets klang vill jag närmast säga att det objektivt sett är Sveriges fulaste ord.

JESPER NORDSTRÖM  jesper.nordstrom@opulens.se

 

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Jesper Nordström

 

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Litteratur

Resa i slutna rum

FANTASI. Mathias Jansson reflekterar över och resonerar kring hur fantasin kan bli
0 0kr