Tankeflödet i en briljant katthjärna

Litteratur.
Niklas Strömstedt, katten Kerstin och Lars Lerin. (Foto: Mondial)
Niklas Strömstedt, katten Kerstin och Lars Lerin. (Foto: Mondial)

IDÉRIKT. “Detta är ingen renodlad barnbok, utan en bok för alla. Den är både idérik och full av humor,” skriver Bo Bjelvehammar som läst “Vid regnbågens slut finns en katt”.

Vid regnbågens slut finns en katt
Kerstin Strömstedt
med Niklas Strömstedt & Lars Lerin
Mondial

Det är inte vanligt att en katt formulerar sig i ord, inte som i ett antal korta prosastycken och i ett tjugotal kattsånger. En katt som ordsätter existensens gränser och livets möjligheter. Och som sagt i korta visor besjunger livets flöden och öden.

Nu är inte Kerstin Strömstedt en vanlig katt, utan en raskatt av märket Devon Rex. Dessutom har hon en uttolkare av tankar och funderingar i Niklas Strömstedt och en konstnär som på ett genialt sätt bildsätter, stämningar och känslor, nämligen Lars Lerin. Känslor som följer Kerstin varje dag och blir så tydliga i alla relationer. Särskilt med Kerstins bästa kompis Eva-Charlotte, som brukar kallas EC, även hon en Devon Rex.

Kattrasen kommer från England och har en lockig eller vågig päls. Det rör sig om katter som är både livliga och påhittiga.

EC och Kerstin är mycket olika, men de älskar varandra och de utbyter gärna tankar om livet, de tänker tillsammans ett varv till, allt är nämligen inte alltid som man tror vid första tankekastet, oftast är inget, som man tror. Så far detta som tänks runt i gångar och tunnlar, ibland landar det, ibland försvinner det bort. Och det går alltid att undra var kommer allt ifrån?

Kerstin är ingen samhällsfrånvänd katt, hon visar både på energi och tankeskärpa, när det gäller naturnära bekymmer, hon har däremot alltid egna ord och egna definitioner på företeelser och fenomen.

En av illustrationerna i boken. Illustratör: Lars Lerin.
En av illustrationerna i boken. Illustratör: Lars Lerin.

Miljöförstöring är när man blir satt i en bur
och baxad in till stan
efter en sommar i Paradiset

Bredvid detta små ordfyndigheter.

Idag ska vi ha mösspåtagning
Jag ska försöka ta på arton möss.

Tankarna kommer i ett flöde, de tar aldrig slut, i en briljant katthjärna, det finns hjälp att få med de sista formuleringarna av Niklas Strömstedt och tillsammans med Lars Lerins bilder bildar allt en oemotståndlig helhet.

Detta är ingen renodlad barnbok, utan en bok för alla. Den är både idérik och full av humor.

Använd denna bylinebild
BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

 

Det senaste från Litteratur

0 0kr