Stark och välskriven biografi om Ester Blenda Nordström

Litteratur.

BIOGRAFI. “I sin fantastiskt välmatade och välskrivna biografi om Ester Blenda Nordström har Fatima Bremmer nu lyft fram allt man behöver veta om Sveriges första wallraffare; ingen lätt uppgift eftersom Ester Blendas korta liv var betydligt mer innehållsrikt än de flestas”, skriver Elisabeth Brännström.

Ett jävla solsken av Fatima Bremmer
Forum (2017)

År 1914 satt den ganska nervösa 23-åriga journalisten Ester Blenda Nordström på tåget till Södermanland, på väg ut på sitt första uppdrag som undersökande reporter. Hon skulle arbeta som piga på en gård utanför Nyköping i en månad för att undersöka tjänstefolkets arbetsvillkor och rapportera till Svenska Dagbladet, där hon skrev under signaturen Bansai. Resultatet blev en artikelserie som med sitt direkta tilltal, lättsamma humoristiska stil och sociala patos snabbt gjorde succé och efter några veckor hade Ester Blenda klivit ut i rampljuset och blivit en av Sveriges mest kända kvinnliga journalister. När artikelserien lite senare också gavs ut i bokform med titeln En piga bland pigor hade hon definitivt etablerat sig som en av landets mest spännande kändisar och ny, tuff idol för många unga, ambitiösa kvinnor.

I sin fantastiskt välmatade och välskrivna biografi om Ester Blenda Nordström har Fatima Bremmer nu lyft fram allt man behöver veta om Sveriges första wallraffare; ingen lätt uppgift eftersom Ester Blendas korta liv var betydligt mer innehållsrikt än de flestas. Hon dog svårt alkoholiserad 1948 bara 57 år gammal och hade då hunnit med flera strapatsfyllda resor som resulterat i både böcker och artikelserier.

Hon var nomad-lärarinna bland samer i Lappland, levde flera år i vildmarken på Kamtjatka-halvön och reste helt ensam genom Amerika där hon försörjde sig genom tillfälliga påhugg. Ester Blenda var också under många år ett välbekant ansikte i Stockholms kändisvärld, där hon ofta festade till långt in på små-timmarna och arbetade hårt på tidningsredaktioner på dagarna. Ett rastlöst och ansträngande liv som antagligen lade grunden till den alkoholism som till sist tog livet av henne.

Fatima Bremmer lyckas utmärkt med att skildra Ester Blendas komplicerade liv och personlighet. Det är högst troligt att hon var lesbisk och under en stor del av sitt liv hade ett förhållande med väninnan Carin Frisell. Hon led också av svår rastlöshet och det var den som ofta tvingade iväg henne på de resor som kom att ligga till grund för hennes böcker.

Fatima Bremmer ger en tydlig bild av en högt begåvad, impulsiv och modig kvinna med myror i kroppen som gör sitt bästa för att ställa upp för den illa behandlade arbetarklassen och för flera nedvärderade och föraktade minoritetsgrupper. Tyvärr blev hennes engagemang ändå lite för präglat av den rådande tidsandan och i beskrivningarna av samer, Kamtjatka-bor och svarta personer kröp det alltför ofta in en nedlåtande ton som idag inte känns alltför fräsch i sammanhanget.

Detta till trots så förstår man, när man läst Ett jävla solsken, hur viktig Ester Blenda Nordström var för sin samtid. Fatima Bremmer har skrivit en mycket stark biografi, väl laddad med underlag och med varje liten källa redovisad och grundligt kontrollerad. Boken innehåller också citat från Ester Blendas böcker och brev till släktingar och vänner och hennes egen röst löper som en röd tråd genom berättelsen om hennes liv.

Fatima Bremmers prosa håller en hög litterär kvalité och trots alla sorger och komplikationer är det ett nöje att få följa Ester Blendas väg genom livet. När man läst klart Ett jävla solsken har man lärt känna både Ester Blenda och hennes tid. En nödvändig lektion i modern svensk kvinnohistoria och ett mänskligt öde som berör och fascinerar.

ELISABETH BRÄNNSTRÖM
elisabeth.brannstrom@opulens.se

 

 

 

 

 

 

 

Alla recensioner av Elisabeth Brännström

Det senaste från Litteratur

0 0kr