Spännande berättelse om en landsbygd i kris

Litteratur.
Foto: Anna-Lena Ahlström.

LIVSLÖGNER. “En stor del av den här berättelsen handlar just om lögner och hemligheter, om sådant som vi inte vill att andra ska veta och om de livslögner vi intalar oss själva”, skriver Elisabeth Brännström om Camilla Grebes roman Husdjuret.

Husdjuret av Camilla Grebe
W&W (2017)

Den lilla, fiktiva sörmländska orten Ormberg är en av de avfolkningsorter som bara lever upp på sommaren då stockholmarna lämnar storstaden för ett par veckors semester på landet. Under resten av året är byborna lämnade åt sitt öde i en bygd som befinner sig i kris. Nedskärningarna som sedan länge drabbat hela landet är som tydligast här, och det som tidigare hållit det lilla samhället vid liv har lagts ner eller gradvis flyttats till de större tätorterna.

Ormberg har ingen vårdcentral, både skolan och biblioteket har försvunnit och affären är nedlagd.  Byns största arbetsgivare genom åren,Trikåkungens gamla fabrik, har blivit ett asylboende och missnöjet småkokar under ytan eftersom många i bygden anser att flyktingarna får mer hjälp än ortsborna själva. Förläggningen har under åren utsatts för hot och 2009 hittades en liten flicka med utländsk bakgrund mördad vid ett röse ute i skogen.

När ett nytt mord sedan sker åtta år senare på samma plats där flickans kropp upptäcktes kallas förstärkning in från Stockholm och en mörk och tragisk historia med rötter i det förflutna börjar nystas upp. Förvecklingarna som växer runt mordgåtan är lika tragiska som oväntade och våldet gräver sig in bland de poliser som kallats in för att lösa fallet. En av utredarna, Peter, försvinner på ett mystiskt sätt och hans arbetskollega och sambo, profileraren Hanne, hittas blödande och förvirrad ute i skogen. Utredningen försvåras av att Hanne lider av alzheimers och inte minns något av händelseförloppet. Den bruna bok där hon fört minnesanetckningar är också spårlöst försvunnen och hennes lögner om sitt snabbt framskridande sjukdomsförlopp ligger snart ställd i öppen dager.

En stor del av den här berättelsen handlar just om lögner och hemligheter, om sådant som vi inte vill att andra ska veta och om de livslögner vi intalar oss själva. Nästan alla i Ormberg bär på något som skaver. Den unga, hårda, ganska bittra polisen Malin Fors som har sitt liv utstakat för sig i Stockholm bär med sig ett själsligt sår som inte läkts, Hanne döljer sin sjukdom, tonårspojken Jake, som hittar den blodiga Hanne i skogen, bär på sitt trauma och det gör också hans alkoholiserade far och de flesta av de lokala karaktärer som alla spelar sin roll i jakten på mordoffrets identitet och på förövaren.

Camilla Grebe debuterade 2015 med den utmärkta, kritikerrosade psykologiska thrillern Älskaren från huvudkontoret och den fristående uppföljaren Husdjuret  håller minst lika hög klass. Narrativet, som författaren låter pendla mellan olika berättarröster, ger en komplex bild av en landsbygd som befinner sig i kris, det missnöje som gror på gräsrotsnivå och av de lögner vi gärna döljer för oss själva och andra.

Det är lätt att engagera sig i de komplicerade, inte alltid sympatiska huvudpersonerna och romanen håller hög spänningsnivå. Upplösningen är lika dramatisk som oväntad, många livslögner kryper upp till ytan och flera livsval ifrågasätts. En frågeställning kvarstår när man lagt ifrån sig boken: Hur bra är vi egentligen på att identifiera våra egna och andras lögner och kan vi verkligen känna oss helt säkra på vår egen sanning?

ELISABETH BRÄNNSTRÖM
elisabeth.brannstrom@opulens.se

 

 

 

 

 

 

 

Alla recensioner av Elisabeth Brännström

Det senaste från Litteratur

0 0kr