Skräcknoveller som överraskar

Litteratur.
Rikard Slapak är aktuell med boken "Nattskräck". (Foto: Privat. Montage: Opulens)
Rikard Slapak är aktuell med boken “Nattskräck”. (Foto: Privat. Montage: Opulens)

SKRÄCKLITTERATUR. Slapak har skrivit en behagligt obehaglig novellsamling som överraskar, skriver Pål Eggert efter att ha läst Nattskräck.

Nattskräck av Rikard Slapak
Swedish Zombie

Nattskräck av Rikard Slapak

Rikard Slapak har doktorerat i rymdfysik, men i novellsamlingen Nattskräck lämnar han sina huvudpersoner ensamma under rymder där mörkret är mer än frånvaron av ljus och fysikens lagar kompletteras med en kosmisk juridik av annat slag.

Den akuta ensamheten fångas väl i den här meningen: “Sedan bestod deras värld enbart av ljud. Ljuden av tysta, tysta andetag och blodet som skenade i öronen.” Meningen beskriver någon som är utlämnad till sin hörsel, och de förnimmelser hen upplever har mest med hen själv att göra. Det visar på en väsentlig ingrediens i skräckens häxbrygd, nämligen upplevelsen av förlorad överblick. 

Slapak skriver ofta om förhållandevis vanliga människor som kastas in i ovanliga situationer där de förlorar all överblick och kontrollen över tillvaron glider ur händerna. Varifrån kommer alla sniglarna? Varför rör maskar vid min tunga när jag hånglar med min make? Varför kommer det ut ett monster ur garderoben?

Det är frågor som egentligen inte riktigt får några svar utan personerna som konfronteras med sniglar, maskar eller garderobsmonster försöker hantera sina problem så gott de kan trots knapphändig information. Ibland hanterar de dem väldigt dåligt. 

Skräckgenren uppmuntrar till slut som i många andra sammanhang anses som dåliga. Det kan till exempel röra sig om att ondska ger belöning i slutändan, en fara man trodde sig ha besegrat kommer tillbaka och är starkare än någonsin, en ansträngning visade sig vara helt förgäves osv.

Stöd Opulens - Prenumerera!

Opulens utkommer sex dagar i veckan. Prenumerera på Premium, 39 kr/mån eller 450 kr/år, och få tillgång även till de låsta artiklarna.
På köpet får du tre månader gratis på Draken Films utbud (värde 237 kr) av kvalitetsfilmer, 30% rabatt på över 850 nyutgivna böcker och kan delta i våra foto- och skrivartävlingar.
PRENUMERERA HÄR!

Slapak bjuder på varierande slut i sina noveller, till och med ett par som är lyckliga eller gripande. På så sätt kan läsaren aldrig veta säkert vad som väntar när en novell går mot sin ände. Någon form av oförutsägbarhet är en annan viktig ingrediens i skräck.

Slapak varierar psykologisk skräck med mer kroppslig sådan. Han väjer inte för något vilket följande mening är ett fint exempel på: “Britta fick en bild i huvudet där högen med sniglar ersattes med nakna människokroppar. Som åt och hade sex. Ett hav av kroppsdelar, blod och andra kroppsvätskor.”

Slapak har skrivit en behagligt obehaglig novellsamling som överraskar.

ANVÄND DENNA
PÅL EGGERT
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Litteratur

0 0kr