Nycklar till det vackra och oförklarliga

Litteratur.
Omslaget till Erik Anderssons aktuella bok.
Omslaget till Erik Anderssons aktuella bok.

PROSA. Erik Andersson har en stark förmåga att skapa och tydliggöra sammanhang, konstaterar Bo Bjelvehammar som läst ”Torv. Resor på Brittiska öarna” och fått nycklar både till det vackra och det oförklarliga.

Torv. Resor på Brittiska öarna
av Erik Andersson
Daidalos

Förra gången jag läste en bok av Erik Andersson handlade det om Västergötland (”Hem – resor i Västergötland”, från 2020). Han besökte då femtio västgötska socknar och lämnade högst personliga och subjektiva rapporter. Vi fick viktig information om ett stycke av Sverige och den delgavs läsarna med skarpsinne och goda mått av egensinne.

Nu är en flock tidigare publicerade texter samlade från ett otal besök på Irland, det första redan 1981. Det är att märka att Irland har 32 grevskap och Västergötland 32 härader.

Vi i får i ”Torv. Resor på Brittiska öarna” följa med på de fem utfärderna till de Brittiska öarna, på bildningsresor kring utdikning, spår efter nordiska seder och språk. Det finns ett otal kommentarer kring klimat, sjöfåglar och litteratur. Och framför allt vatten, kanaler, våtmarker och sanka områden.

Torvmossar dyker ständigt upp i Erik Anderssons essäer. Torv som är växtdelar i mossar och kärr, med bevarade rester, som är lätta att känna igen. Rester av frön, pollen och blad. På så sätt ger torvmossar oss kunskaper om vår utvecklingshistoria.

Torv bildas när växtmaterial på grund av surhet och brist på syre hindras från att brytas ner. Torv har flera användningsområden, från fibrer i textilier till byggnadsmaterial.

I torvmossor kan dölja sig det mesta som lik, skelett från hjortar och där kan finnas tusenåriga tunnor med smör.

Erik Andersson har en stark förmåga att skapa och tydliggöra sammanhang. Det finns också en närhet i hans berättande. Du känner själv en stark närvaro vid läsningen. Han visar ett intellektuellt skarpsinne och en sällsam spänst med orden.

Vi får som läsare nycklar både till det vackra och det oförklarliga. Det känns tryggt att resa med; ingen känsla av gungfly, som på en mosse eller en myr.

Använd denna bylinebild
BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

Det senaste från Litteratur

0 0kr