Livets krydda?

Litteratur.
Bild: Pixabay.com.

TIMJAN. “Thymus i floran tillhör familjen Lamiaceae och tre arter känner vi som vanliga, backtimjan, kryddtimjan och stortimjan. Arten kryddtimjan är den vi kallar timjan, en lågväxt väldoftande dvärgbuske – eller ska vi kanske kalla det ris”. Bo Bjelvehammar om flora och fauna. 

Cajsa Warg använde kalvbräss i sin matlagningskonst i mitten av 1700-talet i sin bok ”Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber ”. Hon stavade ordet lite annorlunda som briss, samma körtel heter på danska brissel och i tyska dialekter bries eller brisel. Hon skrev ”Giör en fin ragout af kalfbriss, oxgommar, örmagar eller hwad som är för hand.” Cajsas ord örmagar är ett gammalt ord för kräva, i vilken det ofta påträffas ör, grus.

Runt tvåhundra år senare vallfärdade folk från öst och från väst till en naturklinik i Aneby i närmast frikyrklig yra och med obotlig hoppfullhet. Där fanns dr Elis Sandberg, han var till yrket djurdoktor och han visade upp sitt naturmedel som han lanserade redan på 30-talet. Av bokstäverna i ordet thymysextrakt bildade han förkortningen THX. Han bjöd på ett vattenextrakt från kalvbräss och han talade om bot mot både cancer och andra sjukdomar. Den vetenskapliga diskussionen kring preparatets verkan blev infekterad och sjukt hetsig. Men det växte under 1900-talet fram ett antal THX-kliniker; nu råder det tystnad kring detta.

Skaffa Opulens nyhetsbrev gratis!

 

Brässen eller thymuskörteln är rosagrå till färgen, mjuk och med en ojämn yta. Den finns i bukhålan bakom bröstbenet, sternum och strax ovanför hjärtat. Bröstbenet är det avlånga och platta benet som är fästet för revbenen på bröstkorgens framsida. Körteln skiljs från aortabågen och de stora blodkärlen genom ett lager av bindväv, fascia, där flera olika fascior finns i kroppen. Den har två lober och innehåller lymfoida celler som producerar antikroppar som försvarar kroppen mot främmande substanser. I allmänhet har den två lober som ligger nära varandra, ibland sitter de ihop och bildar en större enhet och ibland skiljs de åt av en tredje del. Brässen är särskilt viktig under utvecklingen av immunförsvaret tidigt i en människas liv, under puberteten tillbakabildas organet och körteln är avsevärt mindre hos vuxna. Vid födseln väger den ungefär 15 gram och i puberteten runt 35 gram. En 25-åring har en bräss som väger 25 gram, hos en 60-åring väger den mindre än 14 gram och hos en 79-åring ungefär 6 gram.

I brässen mognar lymfocyter till T-celler, T:et står för thymus, och till detta hör en av brässens viktigaste funktioner, nämligen selektionen av T-celler, att låta de goda vara kvar och välja bort de onda. De celler som blir godkända släpps ut i blodet för att arbeta för det nödvändiga immunförsvaret i kroppen.

Thymus i floran tillhör familjen Lamiaceae och tre arter känner vi som vanliga, backtimjan, kryddtimjan och stortimjan. Arten kryddtimjan är den vi kallar timjan, en lågväxt väldoftande dvärgbuske – eller ska vi kanske kalla det ris. Blommorna sitter i fåblommiga kransar. Jag minns fortfarande mormors recept mot hosta och förkylning, men jag har glömt delarna, innehållet var färska timjanblad, blommor och blad på gurkört, kanelstänger, vatten, citron och honung. Namnet var timjansirap.

Och inte nog med det, det visar sig att råttor som äter mörk choklad under tre veckor får en ökad antioxidantkapacitet, särskilt effektiv var choklad i thymus där den antioxidanta förmågan ökade mer än i andra delar. Det är att märka att försöken gjordes på unga råttor och att halten av kakao i chokladen måste vara minst 70 %.

BO BJELVEHAMMAR
bobjelvehammar@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Litteratur

0 0kr