Guldgruva för fågelintresserade

Litteratur.
Pilgrimsfalk. (Foto: Pixabay.com)

LÄSVÄRT. I fåglarnas värld av Bo Ekberg är en guldgruva för fågelintresserade och förtjänar att bli en klassiker, skriver Bo Bjelvehammar, som också tipsar om annan läsvärd fågellitteratur. Däribland en barnbok.

I fåglarnas värld av Bo Ekberg
Om den moderna ornitologins framväxt
Carlsson Bokförlag

När jag behöver en fågelbeskrivning eller se en fågelart i färg då vänder jag mig alltid till Erik Rosenberg och hans bok Fåglar i Sverige. Han är en ypperlig fältmänniska, kunnig med detaljskärpa och personlig. Det som är underbart med hans beskrivningar är det målande och levande språket.

Om jag vill ha lustfyllda läsningar om fåglar då vänder jag mig till en äldre auktoritet, Plinius den äldre, liksom Erik Rosenberg både träffsäker och underhållande. Boken är tillkommen på 70-talet e Kr och heter Om fåglarna och är bok 10 i Plinius Naturalhistoria. Utgåvan som jag använder är översatt och kommenterad av ikonen Lennart Nilsson och rikt illustrerad med tuschlaveringar av Peter Elfman.

Nu har det utkommit en ny och intressant bok om fåglar. I fåglarnas värld, av Bo Ekberg, är rikt och vackert illustrerad. Bo Ekberg är bosatt i Lund och pedagog och ornitolog. Hans fågelintresse sträcker sig över sextio år och han skriver initierat och roande om ett stort fågelfält. Boken han skrivit är en guldgruva i ämnet och förtjänar att bli en klassiker.

Det är en bok om människans intresse för fåglar från äldsta tid till våra dagar. Tyngdpunkten ligger på perioden från runt 1700 till 1900-talets första decennier. Författaren hyser en målmedveten strävan att frigöra sig från mytologiska föreställningar och fabelartade skildringar.

Det finns egentligen ingen bättre ledsagare i denna fråga än Linné, en ordningsman utan gränser. I hans värld härskade ordning och reda och allt byggde på en empirisk bas. I observerandet, samlandet, undersökandet och jämförandet. Både i flora och fauna har Linné och hans lärjungar spelat en avgörande roll. De var inga vetenskapsmän som nötte på stolar i institutionsrum, inte heller möglade och gick bort sig i vetenskapliga läsesalar: de var forskare, som arbetade på fältet. Med Linné tar det metodiska utforskandet av fåglarna en fast form.

Kly, kly säger spillkråkan och klåi gók säger storlommen

Bo Ekbergs breda grepp om frågan ger oss även inblickar i uppbyggnaden av museer, anläggandet av äggsamlingar liksom fågelfjädrars användning inom modeindustrin. Den stora tillgången i boken är de många illustrationerna av skarpögda konstnärer och illustratörer som bröderna von Wright och Magnus Körner. Bo Ekberg är därtill lika ordningsam som Linné, det finns fullödiga referenser, en ordlista liksom ett person- och fågelregister.

Nu kan inte små barn läsa den här boken och därför vill jag också rekommendera en pekbok av Joar Tiberg (text) och Anna Bengtsson (bild) där tolv fåglars läten återges på ett ljudhärmande sätt. Kly, kly säger spillkråkan och klåi gók säger storlommen. Inte säger, utan tjuter respektive joddlar. Det är Joar Tibergs ord, visst påminner det om Erik Rosenbergs bok, cirkeln är sluten.

Barnboken om fåglar heter Knitteri knirr säger fågeln och är utgiven i år på Karneval förlag.

Använd denna bylinebild
BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

 

Det senaste från Litteratur

0 0kr