Förhöjd livskänsla på ålderns höst

Litteratur.
Ekerwald känner en stor trygghet och äkthet i sitt liv, ett liv med kvalitet och en förhöjd livskänsla. (Författarporträtt: Wikipedia)
Ekerwald känner en stor trygghet och äkthet i sitt liv, ett liv med kvalitet och en förhöjd livskänsla. (Författarporträtt: Wikipedia)

PROSA. Det känns uppfriskande att läsa Carl-Göran Ekerwalds senaste bok, konstaterar Bo Bjelvehammar som läst den aktuella ”Fördelen med att bli gammal”.

Fördelen med att bli gammal av Carl-Göran Ekerwald
Karneval förlag

Om nu tygen håller och hjärtat vill fyller Carl-Göran Ekerwald den 30 december i år hundra år. Då tillhör han en liten skara, som benämns plus hundra. Den är som sagt liten, men den är i växande.

Carl-Göran Ekerwald är författare och översättare, han har skrivit över femtio böcker – romaner, noveller, essäer, dikter och biografier. Han har förärats priser och utmärkelser, särskilt minns jag när han fick det omtvistade Leninpriset.

Nu berättar han i ett antal korta prosastycken om sina upplevelser av att tillhöra åldringarnas grupp, en tillvaro, som av förklarliga skäl handlar om tillbakablickar.

Det är nu, i hans ålder, vanskligt att säga något bestämt om framtiden, den är med stor sannolikhet kort och kantad av bleknande minnen och kroppsliga och mentala skavanker. Kroppen trilskas och gör motstånd och minnet är bräckligt och opålitligt. Men åldern ger även fördelar och vinster – svåra medicinska ingrepp kan förbigås och friheten har flera nya grader.

Carl–Göran Ekerwald ägnar i huvudsak sin dag åt läsning av allt från böcker till tidningar. Resten av livets dagar skriver han, umgås med sina nära och sköter om det egna hushållet. Det är läsande av de persiska skalderna och Bibeln, som regerar; det kommer även till annan mer nutida läsning, som nedslag i Vilhelm Ekelunds poesi, liksom Lars Noréns minnen. Vi får följa med på en svindlande bildningsresa, där författaren inte glömmer minnen av dem, som han hållit av mest – Anna Westerberg och Sigrid Kahle, från två äktenskap.

Det är i denna ålder nödvändigt att kort blicka framåt, att se på slutet och det definitiva genombrottet. Carl–Göran Ekerwald ser på det med en viss ro och en frånvaro av ångest. Han låter sitt liv fyllas med mening varje dag och han undviker att i förtid glida över gränsen genom at ständigt tänka på det som ska komma.

Det känns uppfriskande att läsa hans senaste bok. Ekerwald känner en stor trygghet och äkthet i sitt liv, ett liv med kvalitet och en förhöjd livskänsla.

Använd denna bylinebild
BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

Det senaste från Litteratur

0 0kr