Fin sammanfattning av serietecknares livsverk

Litteratur.
Rolf Gohs. Bildkälla: Wikipedia. Foto: Rolf Lindby.

SERIER. Ett tecknarliv sammanfattar en 60 år lång karriär. “En av Sveriges mest intressanta serietecknare någonsin”, skriver Mats Kejonen om Rolf Gohs, som nyligen gick bort.

 

Ett tecknarliv av Rolf Gohs
Cobolt förlag

Rolf Gohs föddes i Tallin 1933. Krigsåren tillbringade han med familjen i polska Łódź innan de slutligen anlände som flyktingar i Sverige 1946. Erfarenheten av flykt skulle Rolf senare ta med sig i sin serie Mystiska 2:an. “Det är jag – invandrarkillen, den främmande fågeln”, berättade Rolf senare i en öppenhjärtig intervju med kollegan Ulf Granberg.

Gohs fick sitt första jobb som tecknare redan vid 17 års ålder och han höll sig aktiv som tecknare och illustratör ända in till 2000-talet. Därav namnet på hans samlingsbok Ett tecknarliv, som släppts av Cobolt förlag.

Det var som tecknare och illustratör på Fantomen som Rolf Gohs blev mest känd. När Gohs avled nyligen så betitlades han som “Fantomentecknaren” både i Dagens Nyheters och i SvD:s dödsrunor. Men för de som kände till Rolf Gohs gärning sedan tidigare var han mycket mer än enbart en illustratör till hundratals Fantomen-omslag. Och visst ståtar “Den Vandrande Vålnaden” också på omslaget till Ett Tecknarliv, men lyckligtvis blir det aldrig mycket mer Fantomen än så. Istället så fokuserar boken på Rolfs Gohs egenskapade serier.

I Mystiska 2:an får vi möta de två killarna Sacho och Stefan som stöter på oförklarliga och ofta makabra fenomen i ett mörkt och hotfullt Stockholm. Inte sällan tar Gohs upp sociala frågor i sina serier som bostadsbrist, klassklyftor och narkotikamissbruk. Denna suggestiva och vältecknade serie kom att etsat sig fast i minnet hos många som kom i kontakt med den under åren den gick som biserie i olika tidningar.

I Mystiska 2:ans första avsnitt Mysteriet i Rosenkammaren så hittar Stefan och Sacho hemliga gångar under Stockholm där det sker mystiska aktiviteter. “Kuslig stämning, underjordiska rum och gångar …sånt har alltid fascinerat mig” som Gohs konstaterar i sin intervju med Ulf Grahnberg.

Mysteriet i Rosenkammaren tecknades året efter statskuppen i Grekland där den demokratiskt valda regeringen avsattes till förmån för en militärjunta. I Mystiska 2:ans första äventyr leker Gohs med tanken “tänk om det skedde en militärkupp i Sverige?”

I nästa avsnitt, Stenhästens Öga, är det en försvunnen rysk ikonmålning som pojkarna är på jakt efter. Sacho plågas av mardrömslika visioner av två nunnor. Som vanligt är allt skildrat genom de två barnens ögon i kontrast till en oförstående vuxenvärld. Det vackra, kontrastrika bildspråket med en dragning åt det gotiska finns där – även om historien faktiskt utspelar sig i stockholmska gatumiljöer.

Den sista serien i boken är den fantastiska Barnkorståget som berättar historien om herdepojken Etiennes som får en vision: han ska samla alla barn i ett enormt korståg till det heliga landet. Väl framme ska de befria Kristus grav, helt utan vapen – enbart beväpnade med sin rena oskuld. Barnkorståget gick ursprungligen som följetong i Fantomen (under namnet De Oskyldiga) men presenteras här för första gången i sin helhet.

Ett Tecknarliv sammanfattar en 60 år lång karriär och befäster Rolf Gohs roll som en av Sveriges mest intressanta och banbrytande serietecknare någonsin. Hans unika röst kommer bli saknad.

MATS KEJONEN
info@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Litteratur

0 0kr