Noterat: När Kalle Anka var flygande regnmakare

Noterat.
Kalle Anka, Disney, Carl Barks, regn, regnmakare,
Montage: Opulens. (Grundbild: Pixabay.com)

KALLE ANKA. Under en del år var jag en ivrig läsare av serietidningen Kalle Anka & C:o – det är nu ett bra tag sedan – och jag minns fortfarande en hel del av finurligheterna. En tid bodde vi grannar i Åkarp med en av cheferna på Hemmets Journal i Malmö där tidningen trycktes. Han försåg oss med den varje vecka, visserligen inte det allra första numret men väl från och med det andra.

Långt senare, när tidningsstapeln växt och blivit väldigt hög, lånade jag dumt nog ut allt till en kompis som aldrig lämnade tillbaka den. Han omsatte den nog i reda pengar som han säkert behövde bättre än jag. Hursomhelst, i en klassisk Carl Barks-episod, när det blivit ökentorrt i Ankeborg med omnejd flög Kalle med sitt röda flygplan upp ovan molnen, strödde ett pulver över dem så att det skulle regna. Det framstod som mycket märkligt, men jag lärde mig senare på kemilektionerna i folkskolan att silverjoner faktiskt kan ha en sådan verkan.

När så en dam hängt upp tvätt borrade den ridderlige Kalle ett behändigt hål i molntäcket så att regnet föll överallt men inte på hennes klädstreck. Varför kom jag att tänka på detta nu, drygt sjuttio år efteråt? Jo, BBC undrade för några dagar sedan om det häftiga skyfallet nyligen över Dubai, som annars brukar vara ökentorrt, kan ha berott på molnsådd, det vill säga manipulerade moln: ”Did cloud seeding cause the Dubai flooding?” Något som nu avfärdas av experter.

IVO HOLMQVIST

LÄS FLER NOTISER

Det senaste från Noterat

0 0kr