En minnesbild av Jevgenij Jevtusjenko

Litteratur.
Jevgenij Jevtusjenko 1933-2017

NEKROLOG. En dag i november 1987 begav jag mig till Lund. Enligt morgontidningen skulle Jevgenij Jevtusjenko, en närmast legendarisk poet, läsa sina dikter. Det ryktades också att det årets Nobelpris i litteratur eventuellt skulle ges till en rysk författare.

På vägen till universitetsaulan träffade jag en vän, musikern Julio Numhauser, som hade samma mål som jag. Han berättade att poeten Jevgenij Jevtusjenko hade varit i Allendes Chile, 1972. De hade bett Julio att vara poetens personliga guide under besöket och han tillbringade flera dagar med poeten i Santiago. Den ryska poeten var besatt av att få tag i ett rimlexikon och de besökte flera bokhandlar. Jevgenij Jevtusjenko gjorde under samma resa också ett berömt framträdande på Estadio Nacional de Chile.

Lunds universitetsaula blev fullsatt. Skalden hade ett rykte som recitatör med förmåga att kunna förföra massan vid arenaframträdanden och han hade inte förlorat något av denna förmåga. Dessutom hade han hjälp av den imponerande svenske skådespelaren Peter Stormare som läste upp de svenska översättningarna av den ryske poetens dikter.

Det var en enorm framgång. Myten stämde med verkligheten. Vid slutet tillägnade Jevtusjenko föreställningen till Julio Numhauser och som en hyllning till sin vän läste han en dikt på spanska. I det ögonblicket vändes allas blickar mot Julio som satt bredvid mig.

”Till vänster, pojkar,
alltid till vänster,
men inte mer vänster
än ditt hjärta.”

Det var uppenbarligen en dikt som uttryckte kritik mot stalinismen och dess förtryck. Efteråt gick vi till Grand Hotel och åt middag med Jevtusjenkos fru María Nóvikova, Peter Stormare, förläggaren Per I Gedin och lundapoeten Rubén Aguilera.

Nobelpriset gick till en rysk diktare det året, men till poeten Joseph Brodsky.
När jag hastigt nu skriver ned detta minne är det i sorg och bara några timmar sedan María Nóvikova tillkännagivit att den store ryske poeten Jevgenij Jevtusjenko avlidit i en ålder av 84 år. Jevgenij Jevtusjenko mest bestående bidrag till eftervärlden är i min mening hans kärlek till friheten.

OMAR PÉREZ SANTIAGO
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Litteratur

Anders Fager.

Skräck med bra flyt

PROSA. Pål Eggert uppskattar såväl den behagliga utflykten till ett förgånget Sverige
0 0kr