Att hålla minnena i schack

Litteratur.
Göran Rosenberg (Foto: Caroline Andersson), Margit Silberstein (Foto: Stefan Tell), Dina och Jovan Rajs (Foto: Sofia Runarsdotter).

HÅGKOMSTER. Idag är det den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, ett datum till åminnelse av att förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. Erik Cardelús skriver om några av de senaste årens svenska utgivningar av förintelselitteratur.

Under fjolåret tunnades skaran av Förintelseöverlevare ut avsevärt. Flera dog på ett judiskt äldreboende i Stockholm under våren, en tragisk händelseutveckling som lyckligtvis bromsades. Bortom smärtan bland de anhöriga, åderlåts samhället på vittnesmål om det värsta folkmordet av alla. Med detta ökar betydelsen av texter som för minnet vidare. Och i den svenska litteraturen finns det många starka skildringar att tillgå.

ERIK CARDELÚS
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Litteratur

0 0kr