Välskriven och välbalanserad Leonardo-biografi

Konst.
Dick Harrison. (Författarporträtt: Hans Jonsson).
Dick Harrison är åter aktuell. Nu med en biografi över Leonardo da Vinci. (Författarporträtt: Hans Jonsson).

BIOGRAFI. Vill man få en lättillgänglig och allsidig beskrivning av Leonardo da Vinci, ja, då är det här en bok att börja med, skriver Mathias Jansson, som läst Dick Harrisons biografi över den världsberömde allkonstnären.

Leonardo da Vinci är en av historiens mest berömda personer. Även om man inte är intresserad av konst så känner man till den ikoniska målningen av Mona Lisa och även om man inte är intresserad av teknik så vet man att Leonardo var långt före sin tid när han gjorde skisser på fantastiska uppfinningar som en helikopter och en pansarvagn. När Dick Harrison ger sig i kast med en biografi över Leonardo da Vinci finns det redan flera hyllmeter med böcker som har berättar om da Vincis liv och gärning ur alla möjliga perspektiv. Frågan är väl om det verkligen behövs ännu en bok om detta världsberömda universalgeni? 

Tanken med Historiska Medias serie med korta biografier om kända personer är nu inte att göra någon djupdykning eller detaljstudie av personens liv eller att avslöja sensationella nya rön. Tanken är att serien ska fungera som en allmänbildande introduktion till kända personer i världshistorien. Och Dick Harrison är förstås rätt person för uppdraget, eftersom han är en utmärkt skribent och folkbildare som vet hur man kan plocka russinen ur kakan när det handlar om ett omfattande historiskt material. Vill man få en lättillgänglig och allsidig beskrivning av Leonardo da Vinci, ja, då är det här en bok att börja med. 

Stöd Opulens - Prenumerera!

Opulens utkommer sex dagar i veckan. Prenumerera på Premium, 39 kr/mån eller 450 kr/år, och få tillgång även till de låsta artiklarna.
På köpet får du tre månader gratis på Draken Films utbud (värde 237 kr) av kvalitetsfilmer, 30% rabatt på över 850 nyutgivna böcker och kan delta i våra foto- och skrivartävlingar.
PRENUMERERA HÄR!

I biografin får vi följa da Vincis från barndom till ålderdom och Harrison berättar om konstnären Leonardo, men också vetenskapsmannen, musikern, författaren och festfixaren. Trots avsaknad av högre utbildning rörde sig Leonardo obehindrat mellan humaniora och vetenskap och förnyade både konsten och vetenskapen på olika sätt. Nyfikenhet och rastlöshet verkar ha varit hans främsta drivkrafter. I biografin använder Harrison sina gedigna historiekunskaper för att sätta in Leonardo i ett historiskt sammanhang vilket underlättar förståelsen om hans kringflackande liv och hans intresse för bland annat krigsmaskiner.   Italien var under renässansen en region som bestod av flera olika furstendömen som låg i konflikt och tävlade med varandra. Som begåvad konstnär och vetenskapsman fanns det därför en hel del rika uppdragsgivare att välja mellan och någon som hade nya idéer angående krigföring och försvar var alltid välkommen.

Leonardos liv, är som många andra berömda personers, kringgärdat av många myter och anekdoter. Det finns många olika tolkningar och teorier om hans levnad, men Dick Harrison håller ett kritiskt öga på sitt material och är inte rädd att ifrågasätta tidigare forskning och myter kring Leonardo da Vincis liv. Sammanfattningsvis är det här en mycket välskriven och välbalanserad biografi för den som vill börja lära känna Leonardos mångfacetterade livsgärning.

ANVÄND DENNA!
MATHIAS JANSSON
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Konst

0 0kr