Välformulerade texter om stillebenmåleriet

Konst.
“Tingens poesi” är en intressant bok som följer stillebenmåleriets historia från romarrikets väggmålningar fram till 1900-talets början.
“Tingens poesi” är en intressant bok som följer stillebenmåleriets historia från romarrikets väggmålningar fram till 1900-talets början.

KONSTHISTORIA. “För den som är intresserad av konst och kanske framför allt de fascinerade stillebenmotiven rekommenderas ”Tingens poesi” varmt” skriver Mathias Jansson som läst Görel Cavalli-Björkmans aktuella bok.

Tingens poesi: Liv och död i europeiskt stillebenmåleri 1600-1900
av Görel Cavalli-Björkman
Votum förlag

Boken “Tingens poesi” hade kanske inte kommit till om det inte vore för pandemin. Görel Cavalli-Björkman, som är professor i konstvetenskap, hamnade som många andra av oss i karantän under corona-åren. Det blev ett tillfälle att gå igenom en del forskningsmaterial och återuppliva intresset för stillebenmåleriet.

De dagliga rapporterna om coronapandemins dödsoffer skapade också eftertanke och gav nya perspektiv på livet och döden. För stilleben är på många sätt förknippat med just liv och död. En dödskalle är förmodligen det föremål som de flesta av oss förknippar med stillebenmåleriet. Vanitas-motivet och begreppet memento mori ska få oss att tänka på att allt är förgängligt och att du snart ska dö. 

Stilleben betyder stilla liv och är målningar komponerade av blommor, frukter, böcker, dödskallar, klockor, snäckor och musikinstrument ofta med många symboliska innebörder. Stillebenmåleriet hade sin storhetstid under 1600-talet och är förknippat med intresset för kuriosakabinetten. Det var stora skåp där överklassen samlade på olika märkliga ting gjorda av människor eller upphittade i naturen.

Det var också under den här tiden man började utforska världen och ta med sig främmande och underliga växter och djur hem för att visa upp. Snäckor från olika delar av världen kan man till exempel hitta i många stillebenmålningar. Att blanda olika växter och föremål var också ett sätt för konstnärerna att visa upp sin skicklighet i att måla olika material och texturer.

Stöd Opulens - Prenumerera!

Opulens utkommer sex dagar i veckan. Prenumerera på Premium, 39 kr/mån eller 450 kr/år, och få tillgång även till de låsta artiklarna.
På köpet får du tre månader gratis på Draken Films utbud (värde 237 kr) av kvalitetsfilmer, 30% rabatt på över 850 nyutgivna böcker och kan delta i våra foto- och skrivartävlingar.
PRENUMERERA HÄR!

Stillebenmåleriet gick ut på att visa upp en palett av jordens mångfald och rikedomar, men samtidigt varna oss för att inte gå vilse bland det världsliga utan också tänka på det själsliga, eftersom kroppen är förgänglig men själen är evig.

“Tingens poesi” är en intressant bok som följer stillebenmåleriets historia från romarrikets väggmålningar fram till 1900-talets början. Cavalli-Björkman har i olika kapitel fokuserat på länderna Italien, Spanien, Nederländerna och Frankrike och hur stillebentraditionen skiljer sig åt dem emellan. Cavalli-Björkman tar också upp en del kvinnliga stillebenkonstnärer som Clara Peeters och Louise Moillon.

Stilleben har länge ansetts som en lägre motivkrets i konsthistorien, i jämförelse med till exempel historiemåleriet. Anledningen till att kvinnor målade stilleben var helt enkelt att de var utestängda från akademin där man fick träna sig på att måla människor utifrån nakenstudier, vilket var en förutsättning för att kunna ägna sig åt skildra människor i olika historiska miljöer. Kvinnorna fick helt enkelt nöja sig med att måla döda ting och blommor som de kunde hitta hemma eller i sin närmiljö. 

”Tingens poesi” är en behändig bok till omfång och format och texterna är välformulerade. Bildmaterialet är generöst med mycket hög kvalitet på bilderna. Det enda jag kan sakna är en förteckning i slutet av boken där de vanligast förekommande föremålens symboliska mening förklaras. Vad betyder ett timglas, en flöjt, en snäcka och så vidare? Men för den som är intresserad av konst och kanske framför allt de fascinerade stillebenmotiven rekommenderas ”Tingens poesi” varmt.

ANVÄND DENNA!
MATHIAS JANSSON
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Konst

0 0kr