Utgivningen är en stor bedrift

Konst.

RÖDA BARONEN. Teckningarna med både miljöer, flygplan och tidsandan tillhör några av de bästa som förlaget gett ut menar Alexander Sanchez.

Röde Baronen 1 – Jaktpiloterna
Manus: Pierre Veys
Teckningar: Carlos Puerta
Cobolt förlag

Första världskrigets mest beryktade flygaräss Röde Baronen eller friherre Manfred von Richthofen är den mest berömde av världskrigets flygaräss med sina 80 luftsegrar. I den här existentialistiskt präglade serien följer vi Manfreds väg i tre delar till att bli den berömde Röde Baronen. Manusförfattaren Pierre Veys har studerat en rad källor om tiden och Manfreds barndom, narrativt är både nutid och dåtid.

Att det var livsfarligt på flera plan finns det ingen tvekan om. Det var olyckor och dödsfall under träningen. Nybakade piloter gjorde misstag eller mekaniska fel uppstod. Planen föll i spinn och vingar kollapsade eller bröts av från flygplanen. Piloter krockade med andra piloter. Nästan allt var för första gången. Man kan även lägga till att fallskärm saknades för piloterna. Många gånger satt piloten med en utvikt karta och orienterade sig. Detta var så långt ifrån dagens datoriserade värld man kan komma.

Här kan man fundera om manusförfattarens val av att skildra Manfred fullt så psykotiskt som i den här serien är ett klokt, det blir lite lätt Hannibal Lecter i skyn över det hela. Jag personligen, är inte lika övertygad om riktigheten av den berättelsen. Visst, Manfred var ingen dununge men författaren gör lite väl lätt för sig på gränsen till det parodiska. Ett annat, mer realistiskt, synsätt hade gjort serien mer läsvärd.

Robert Kanighers och Joe Kuberts Enemy Ace kommer först i åtanke i och med valet av första världskriget som ämne. Även om den handlar om en helt annan karaktär, Hans von Hammer, och författaren där hämtat mycket från Manfreds egen historia. Serien som var en relativt säljande krigsserie från förlaget DC var även en av de första där ”fienden” skildrades något mer nyanserat.

Teckningarna av Carlos Puerta med både miljöer, flygplan och tidsandan tillhör några av de bästa som förlaget Cobolt har gett ut, och det är en stor bedrift med tanke på vilka typer av serier som förlaget tidigare har gett ut. Jag ser fram emot en fortsättning.

ALEXANDER SANCHEZ
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Konst

0 0kr