Toapapper i konsten

Konst/Kultur.
Collage: C Altgård / Opulens.

CORONAKULTUR. Det tycks ha blivit en ny folksport att hamstra toapapper. En irrationell reaktion på en pandemi som skakar om samhället och som kommer att förändra det. I dag skriver Mathias Jansson om wc-papprets roll i konsten.

 

CORONAKULTUR. Covid-19 verkar vi få dras med under en längre tid. I Opulens skriver vi givetvis om effekterna på samhället men också utifrån andra infallsvinklar om viruset. På den här sidan samlar vi våra kulturartiklar om corona.

I dessa tider får man räkna den turkiska konstnären Şakir Gökçebağs installation Trans Layers från 2010 som ett högriskprojekt.  Det är nämligen en installation som består av toapappersrullar och med tanke på att hyllorna med toapapper gapar tomma i affärerna så är nog risken stor att en eller annan rulle ur utställningen skulle försvinna om den visades idag.

Şakir Gökçebağ är en konstnär som bygger sina installationer av olika objekt som paraplyer, delar av trädgårdsslangar och klädnypor, till stora installationer med geometriska mönster, så även med toapapper. I Trans Layers har han monterar toapappersrullar på väggen och låter pappret som ett fint vit silkesband knyta ihop de olika rullarna i geometriska mönster.  Det är inte så vanligt att konstnärer använder sig av toalettpapper i sin konst, papperskonst däremot finns det mycket av från origami till pappersskulpturer.

Några undantag har jag dock hittat. Som den kinesiska konstnären Wang Lei som har stickat en egen kollektion av kläder av toalettpapper. I vissa av sina kläder använder han sig av gamla tidningsartiklar som varvas med toalettpapper. Papperskläder är i och för sig inte så ovanligt. Vår förre kulturminister Alice Bah Kuhnke dök upp på nobelmiddagen 2017 i en pappersklänning skapad av modedesigner Bea Szenfeld. Däremot är kanske kläder av toapapper inte så vanligt, om du inte tänker klä ut dig till mumie på Halloween.

Nu kan man visserligen se att toapappret börjar hitta tillbaka till hyllorna igen, men det är kanske inte alltid den kvalité som man är van vid. Att det finns olika grader av mjukhet och strävhet i toapapper är de flesta medvetna om och vi har alla våra egna märken och favoriter.

Prenumerera på Premium!

Opulens utkommer sex dagar i veckan. Prenumerera på Premium, 45 kr/mån eller 500 kr/år, och få tillgång även till de låsta artiklarna.
På köpet får du tre månader gratis på Draken Films utbud (värde 237 kr) av kvalitetsfilmer, 30% rabatt på över 850 nyutgivna böcker och kan delta i våra foto- och skrivartävlingar.
PRENUMERERA HÄR!

Den engelska konceptkonstnären Theresa Bruno är intresserad av vårt konsumtionssamhälle och har i verket Social Climber placerat ut 15 toalettrullar på väggen. Kvalitén på toalettpappret från vänster till höger blir bättre och bättre som en symbol för att desto bättre ställt du har desto mjukare toalettpapper har du råd att konsumera. Precis som du har råd att konsumera mer lyxvaror desto rikare du är.

Sedan är frågan vad ska man göra med alla tomma toarullar som blir över? Även här kan man hitta inspiration i konsten. De tomma toarullarna kan användas för att skapa olika pappersskulpturer eller så skapar man som Anastassia Elias fantastiska landskap och scener inuti toarullarna. Elias skapar av toarullarna små tittskåp fyllda med papperssiluetter av djur, människor och natur. Ett kreativt DIY för den som sitter hemma i karantän.

MATHIAS JANSSON

info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Konst

Kottar

TEATERREGISSÖR. I dag presenterar vi ett nytt collage av Hilda Hellwig, mest
0 0kr