Till Carl Johans lov och pris

Konst.
Carl Johan De Geer. (Foto: Bengt Oberger)

HYLLNING. Eric Axner-Norrman har skrivit en text som utgör en liten hyllning till Carl Johan De Geer. “Möjligen den mest aktuella svenska konstnären i början av 2023.”

Hur håller man sig som konstnär ständigt aktuell? Ena sättet är att skapa verk som kvalitetsmässigt håller under en lång tid, ett andra sätt är att kontinuerligt fortsätta att skapa nya verk och ett möjligt tredje sätt är att som konstframställare få sin person upphöjd över ens verk, och på så sätt bli en Personlighet med stort P, likväl en celebritet. Var och en för sig är inte att förakta, men att kombinera dessa i närmast lika hög grad är det få som klarar. Carl Johan Louis De Geer af Finspång, motvilligt titulerad friherre, gör det med flygande fanor – givetvis omsorgsfullt bemålade med KUKEN på.

Fotograf, filmskapare, grafiker, målare, scenograf, textilkonstnär, författare, musiker; en enligt egen utsago “hårt arbetande tillverkare av brukskonst inom olika kulturella fält”. Sådär lagom ödmjukt och opretentiöst alltså. Strax före jul sågs han mysa i Go’kväll, och efter nyår fick han i och med Sveriges Natoansökan en av politiker säkert eftertraktad plats i ett inslag i Agenda, där han förutom att framföra sin ståndpunkt dessutom målade en tavla med ett hus och en älg. Den riksdagsledamot som gör om den bravaden kan helt klart räkna med min röst.

Även för oss som hoppas på ett Natomedlemskap borde Turkiets flagga i lågor, prydd med det vanligare svenska ordet för manslem (omslaget till Flamman nummer 3, 19:e januari 2023) stå som en utmärkt symbol för yttrandefriheten, tryckfriheten och för allas rätt att tänka obekväma tankar. Genom sin Personlighet, mångsidiga kontinuitet och inte minst verkshöjden hos ett halvt sekel gammalt screentryck är Carl Johan De Geer om möjligen den mest aktuella svenska konstnären i början av 2023, vid bra över åttio års ålder. En av den svenska konsthistoriens mest uppmärksammade kontroverser lever alltså ännu – och det gör även dess upphovsman. Må friherre De Geer leva och verka länge än!

Eric Axner-Norrman
ERIC AXNER-NORRMAN
info@opulens.se

 

Clemens Altgård är poet, frilansande kulturskribent och översättare bosatt i Malmö. Altgård var en av medlemmarna i den numera upplösta poetgruppen Malmöligan. Skrev även några pjäser på 90-talet. Altgård har verkat som kritiker i en rad tidningar och tidskrifter. Under senare år med en stark inriktning på scenkonst i alla dess former.

Det senaste från Konst

0 0kr