Stackars sjöjungfru

Konst.
Den lilla sjöjungfrun. Foto: Ida Damkilde.

UPPHOVSRÄTT. Efter att en dansk tidning publicerat en satirteckning av nationalsymbolen Den lilla sjöjungfrun dömdes chefredaktören till nära 400 000 kronor i böter. Ivo Holmqvist bringar klarhet i saken. 

Att Kalle Anka heter Anders And på danska vet nog många. Färre vet att det danska verbet “anke” betyder att överklaga, att besvära sig i högre instans. Det är ett frekvent ord i danska tidningar just nu, sedan Tom Jensen som är chefredaktör på Berlingske Tidende fått en stämning på halsen. Den godtar han inte: ”avisen vil anke afgørelsen”.

Det rör sig om Danmarks mesta nationalmonument, Den lille havfrue på Langelinie. Byretten i Köpenhamn (d.v.s. tingsrätten) har dömt tidningen att betala 285 000 (danska) kronor i skadestånd till skulptören Edvard Eriksens arvingar. Anledningen är en tidningsteckning där den väna sjöjungfruns vackra ansikte bytts ut mot en zombies, ögonen färgats röda, skulpturen inhägnats med taggtråd och försetts med en trasig dannebrog-fana, och fundamentet fått texten ”Ondskan i Danmark”.

Rättigheterna för konstverket upphör först 2042 när skulptören varit avliden i sjuttio år. Hans efterkommande har vunnit en hel del mål i det förflutna, men det är tveksamt om de gör det också den här gången. Det är tänkbart och kanske troligt att domen ändras i Landsretten (hovrätten) som är nästa högre instans. Flera liknande fall finns förstås här hemma. När Barna Hedenhös-upphovsmannen Bertil Almqvists genialt dubbeltydiga propagandateckning En svensk tiger från krigsåren försågs med ett hakkors på ena tassen blev det ett riktigt rabalder. Efter segslitna turer slutade det i ett frikännande för den klåfingrige.

Redan nazisterna kunde ha anklagats för varumärkesintrång när de stal svastikan och vände på den. Rättvänd finns den både på många indiska tempel och på Rudyard Kiplings samlade skrifter. Helmut Herzfelde/John Heartfield ändrade effektivt symboliken när han bytte ut korsarmarna mot bloddrypande bilor.

IVO HOLMQVIST
ivo.holmqvist@opulens.se

Det senaste från Konst

0 0kr