Spektakulär Thierry Mugler-utställning

Konst.
Foto: Thierry Mugler.

PARIS. Tycka vad man vill om Thierry Muglers kreationer, men ingen besökare går nog oberörd därifrån, skriver Anne Edelstam, som sett en spektakulär utställning i Paris.

Couturissime med Thierry Mugler
Musée des Arts Décoratifs, Paris
Utställningen pågår t. o. m. 24 april 2022

Haute couturens huvudstad uppvisar denna höst en utställning med en av världens främste mode- och scenskapare. På hela två våningar i Musée des Arts Décoratifs kan Parispubliken och de fåtal turister som börjat återkomma njuta av denna fantasifulla persons kreationer.

Det sprakar om Paris efter nästan två års pandemi med alla avstängningar det har inneburit. Kulturlivet börjar äntligen få luft under vingarna. Denna utställning gav mig en energikick! Det kändes som om jag hade kommit till en annan planet efter en lång Törnrosasömn. För Couturissime liknar ingen vanlig haute couture-utställning. Kreationerna, fantasin, valet av material påminner mer om Star Wars än om Paris fina salonger.

Thierry Mugler är heller inte bara modeskapare utan scenograf, fotograf och filmare. Denna utställning är således inte enbart en retrospektiv utan en inblick i en del av Muglers liv och skaparglädje. Trots att hans första kollektion från 1973, var mitt under hippie- och bohem-tiden med mjuka mahjongkläder så finns det inte spår av det i hans kreationer. Tvärtom visar han upp starka, närmast djuriska kvinnor klädda i de mest uppseendeväckande kreationer. Mugler använder sig av plast och vinyl mer än av de ädlare materialen, som siden och päls, vilka var brukliga bland haute couture-skaparna.

Utställningen ger intryck av att stiga in i en sagovärld där djungel- och undervattensdjur samt insekter och ormar frodas. Kläderna är som tagna ur en opera eller en film. Fantasin verkar inte ha några hämningar alls. Kvinnornas kroppar framhävs med getingsmala midjor och djupa urringningar. Jag möts av nymfer med stålkorsetter, en kåpa med enorma fjärilsvingar, åtsittande fiskbensklänningar och hjältinnor som tagna ur tecknade serier typ ”Catwoman”. Själv har han kallat dem för ”glamazones”: moderna, chica, urbana och fantasifulla kvinnor.

Ett helt rum är fullt med olika dofter. Diskret lyfter jag på ansiktsmasken vilken fortfarande är obligatorisk på museer, biografer och affärer i Frankrike. Angel, den mest kända av hans parfymer kom till som ett tillbakablickande till Muglers barndom med minnen av varm choklad och kakor. Efter månader av tester i parfymstaden Grasse, framställdes parfymen som har blivit en internationell succé.

På övervåningen möts jag av fotografen Mugler med sina magnifika bilder, inspirerade av Helmut Newton som han samarbetade med. Dessa tyder på hans intresse för extrema upplevelser med mannekänger fotograferade högst uppe på Opera Garniers tak eller på Chrysler Building, på ett av Grönlands isberg eller ute i Saharas öken. Mugler verkar dras till kvinnans makt över eller kamp med naturens mest ogästvänliga sidor. Och inte verkar dessa damer ducka för något!

Dinter utan filter

Lyssna på vår podd där Richard Dinter besöker olika författare runt om i landet.
Lyssna på podden

Thierry Mugler var en man av sin tid förstår jag då jag stiger in i den delen av kollektionen han gjort för att kämpa mot fördomarna kring aids/hiv. Flera kända personligheter som Madonna, Emma Sjöberg och transmannekängen Connie Girl bland annat, ställde upp och visade hans kreationer. Färgfotografierna av dessa ikoner pryder ett av de övre rummen. David Bowie, Beyoncé och Lady Gaga har burit hans kläder.

Utställningen avslutas med ett blodigt klipp ur operan Macbeth vars uppsättning i Paris han gjort dräkterna till.

Tycka vad man vill om Thierry Muglers kreationer, men ingen besökare går nog oberörd därifrån. När jag kommer ut i dagsljuset igen känns det som om jag varit på operan, på teatern, på bio, besökt Jurassic Park. Det kallar jag en utställning!

Byline Anne Edelstam
ANNE EDELSTAM info@opulens.se

Det senaste från Konst

0 0kr