På jakt efter närodlad konst

Konst.
Konstverk av Ingrid Andersson Åkerblom. “Ditt val – din framtid”.

KONST. Bo Bjelvehammar besöker den lokala konstscenen i Sjöbo och upptäcker en mångfald.

Kultur i Sjöbobygden
Jubileumsutställning
Sjöbo konsthall
T o m 17 november

Föreningen Kultur i Sjöbobygden firar sex år med en samlingsutställning i Sjöbo konsthall. Föreningen har ett trettiotal medlemmar, tjugonio visar upp sig här med ett sextiotal verk.

Det är en mångfald på flera sätt. Ett antal tekniker är representerade, från kol och akryl, till foto, akvarell och textil. Därtill finns ett antal objekt i keramik, glas, tovad ull och silver och skiffer, som kombineras i skulpturala smycken.

Avsikten är inte här att räkna upp alla tekniker, utan enbart att belysa och rikta uppmärksamheten, på ett otal metoder, som går att finna på en avgränsad lokal konstscen som den i Sjöbobygden.

Opulens Global

Du har väl inte missat Opulens Global?

På samma sätt är motivvalet skiftande, materialet styr på sitt sätt, liksom konstnärens bakgrund och den plats och de omgivningar där verket eller objektet kommit till. Ett verk kan ha fötts på en särskild plats, som Äsperöd eller Södra Åsum; bekymmerslösa talgoxar kan vara nära fasanhönor, som intill sig har en man med en jakthök.

Naturmotiv med uttryck och vägar är således vanliga. Det framstår som självklart att landskapet sätter sin prägel på verken, men det går även att avläsa andra landskap i bilderna. Exempelvis vyer från Danmark, Island och Ryssland. Det framgår att kulturkollektivet har medlemmar med bakgrund i flera olika länder. Det speglas faktiskt tydligt i utställningen.

Det är en utställning med stor bredd och variation. Ett fotografi från en inglasad veranda ger mig inspiration till en lång promenad utanför byn. Det är glest med människor, men rikt med fotvänliga stigar, övergivna körvägar med gräsränder i mitten och plötsligt ser jag på nytt framför mig en av bilderna från konsthallen i naturen. En kolteckning Mellan väggarna med två motstående block och ett mellanrum. Ja, det verket framstår rent av som något av det för mig mest intressanta.  

BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

Det senaste från Konst

0 0kr