När två plus två blir fem

Konst.
Illustration: Pixabay.com

FRIHET. Sammanblandningen av fakta och fiktion har inspirerat till konstverk som väcker känslan av både frihet och livsbejakelse. Eller, ett bejakande av den mänskliga möjligheten att skapa sin egen verklighet, skriver Ida Thunström.

Vi lever i en förunderlig och tankeväckande tid. Det envisa covid-virusets ockupation av samhället gräver upp sådant som är minst lika intressant som alla märkliga mutationer och sjukdomssymtom som sjukdomen i sig har att erbjuda. Diskussionen om vaccintvång och restriktioner ökar redan existerande polariseringar, och fördjupar klyftor mellan människor. När alla kan skrika lika högt blir vi lätta byten för alternativa fakta och konspirationsteorier, och att detta i längden kan bli mycket allvarligt har vi sett prov på i historien, människan kan bli både märklig och farlig då hon famlar i mörker. Men hon kan också bli osedvanligt kreativ. Att välja bort den gemensamma kollektivt vedertagna sanningen kan ge fantastiska, poetiska resultat.

IDA THUNSTRÖM

ida.thunstrom@opulens.se

 

 

Ida Thunström är konstnär. Vid sidan av sitt konstnärskap har hon regelbundet varit aktiv som konst- och litteraturrecensent och publicerat konstrelaterade texter för olika tidningar, främst kulturmagasin. Ida kommer ursprungligen från Stockholm och är verksam både inom och utanför Sverige.

Det senaste från Konst

0 0kr