När är bojkott av ryska konstnärer rimlig?

Konst.
Yaroslav Futymsky, Flag is burning, 2019 Stillbild ur film. Det är ett av de verk av konstnärer från Ukraina som visas på Moderna Museet i Stockholm till och med den 20 mars. ©Yaroslav Futymsky

UKRAINAKRIGET. Ida Thunström har sett en aktuell utställning med ukrainska konstnärer på Moderna Museet i Stockholm och reflekterar med utgångspunkt i den över hur det pågående kriget i Ukraina påverkar konstvärlden. “När rysk kultur används som propaganda är det rimligt att bojkotta, men det kan vara snårigt att fastställa exakt var den gränsen går”, skriver hon bland annat.

På Moderna Museet i Stockholm visas under en kortare period i mars utställningen Ett brev från fronten, titeln snyggt nog hämtad från en sovjetisk målning från 1947. 15 samtida ukrainska konstnärer och konstnärsgrupper står bakom 19 olika videoverk. Filmerna finns även tillgängliga på nätet. Det finns nu inget kontroversiellt i att vara politisk när det gäller Putins krig, men Modernas initiativ är lika självklart som det är viktigt. Först när vi inser att vi är del av samma familj, står vi redo att hjälpa till på riktigt, har det visat sig, och vad förenar oss egentligen mer än konst?

IDA THUNSTRÖM
ida.thunstrom@opulens.se

Ida Thunström är konstnär. Vid sidan av sitt konstnärskap har hon regelbundet varit aktiv som konst- och litteraturrecensent och publicerat konstrelaterade texter för olika tidningar, främst kulturmagasin. Ida kommer ursprungligen från Stockholm och är verksam både inom och utanför Sverige.

Det senaste från Konst

0 0kr