Mycket flygplan för pengarna

Konst.

FLYGPLANSNOSTALGI. I och med publiceringen av seriealbumet Angel Wings visar Cobolt återigen på den höga nivå som speglar deras utgivning menar Alexander Sanchez.

Angel Wings 1: Burma Banshees
Manus: Yan
Teckningar: Romain Hugault
Cobolt förlag

När slutligen Yanns och Romains Hugaults internationellt kända flygserie Angel wings släpps på svenska i ett prestigealbum från Cobolt är det fler än jag som uppskattar detta.

Angel wings utspelas i fjärran östern, närmare bestämt i Burma, där kampen mot den kejserliga japanska armén har pågått under en längre tid. För de som är intresserade av andra världskriget och fjärran östern finns det förstås rätt mycket skrivet på engelska, men det är sällsynt för en svensk publik, och speciellt inte heller om Women airforce service pilots (WASP) som under hela kriget kom att utgöra en viktig del av det logistiska arbetet för de allierade.

Det här är en historia om denna tid med en hel del flyplansnostalgiska inslag. Flera kända flygplanstyper från olika perioder under andra världskriget finns med och är avbildade av en av världens främsta flygplanstecknare Romain Hugault. Det är helt enkelt mycket flygplan för pengarna i detta album.

Historien om Angela ”Angel” McLeod är både spännande och välgjord och det är även intressant att kriget i fjärran östern får en sådan här utförlig behandling. I en minst sagt mansdominerad värld tar Angel sin givna plats som wasp-flygare, ingen lätt uppgift alla gånger, där hon kämpar både mot naturen i form av bergen i gränstrakterna och mot de japanska jaktpiloter som lurar i området.

För att återgå till flygplanen i den här serien, spelar Curtiss Wright P-40 Warhawk en stor roll i den här historien. Planet var sent i kriget något gammalmodigt men fyllde sin roll i det här frontavsnittet fram till krigets slut.
För den 80:e divisionen, Burma Banshees, var jaktplanet något av en arbetshäst för piloterna som var placerade i norra Indien och Burma.

För den intresserade finns det även en till albumserie av samma team ”Le Grand Duc” som utspelas på östfronten som ännu inte har översatts.

I och med publiceringen av Angel Wings visar Cobolt återigen på den höga nivå som speglar deras utgivning. Fortsätt så.

ALEXANDER SANCHEZ
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Konst

Med bilen som konsthall

PUNKATTITYD. Maria Johansson har träffat Stockholmsbaserade Konsthall 323 som använder sig av
0 0kr