Mail art – analog nätverkskonst

Konst/Kultur.
Bild: Mail art av H.R. Fricker, 1990.

KONST. Clemens Altgård minns en tid då alternativ och avantgardistisk konst skapades med vykort och brev. Mail art blev en global rörelse som stod på sin höjdpunkt när digitaliseringen gjorde entré.

 

 

Nätverk är fascinerande ting. Internet är naturligtvis ett av de mest övergripande historiskt sett, eftersom det är ett nätverk som rymmer ytterligare nätverk, inte minst för konst- och kulturintresserade. Men för kreativa uttryck har det förmodligen alltid funnits någon form av nätverk. Ett av dessa går under benämningen mail art. Det var, när det fungerade som bäst, ett synnerligen demokratiskt, flexibelt och icke-hierarkiskt system för utbyte av konst och kreativa idéer.

CLEMENS ALTGÅRD
clemens.altgard@opulens.se

Clemens Altgård är poet, frilansande kulturskribent och översättare bosatt i Malmö. Altgård var en av medlemmarna i den numera upplösta poetgruppen Malmöligan. Skrev även några pjäser på 90-talet. Altgård har verkat som kritiker i en rad tidningar och tidskrifter. Under senare år med en stark inriktning på scenkonst i alla dess former.

Det senaste från Konst

0 0kr