Hilma af Klint i den virtuella världen

Konst.
Hilma af Klints tempel i VR-gestaltning. (Foto: Acute Art)
Bild från insidan av Hilma af Klints tempel i VR-gestaltning. (Foto: Acute Art)

KONSTTEMPEL. I år lanserades en virtuell version av den modernistiska pionjären Hilma af Klints aldrig tidigare förverkligade tempelbyggnad. Här berättar Mathias Jansson mer om detta och Hilma af Klints förnyade aktualitet.

Under många år pratade man inom konstvärlden inte så mycket om andlighet i konsten, men under de senaste åren har andligheten kommit tillbaka och även letat sig in i den virtuella konstvärlden.

Hilma af Klint (1862–1944) började sin karriär som en traditionell målare, men efter 1906 blev hennes konst alltmer abstrakt och symbolisk. Inspirationen kom från samtida strömningar inom teosofi och spiritism. Hilma ansåg att hon hade fått ett uppdrag från en högre makt att måla och att hon i sin konst förmedlade ett andligt budskap. Till de centrala verken i hennes konst brukar man räkna ”Målningarna till Templet” som hon skapade mellan 1906 och 1915.

Hilma af Klint glömdes sedan bort av sin samtid, en förklaring är att hon sällan ställde ut sin konst och det skulle dröja 40 år efter hennes död innan man började visa hennes verk igen. Idag tillhör hon de återupptäckta och räknas som en av de stora abstrakta pionjärerna och jämställs med Wassily Kandinsky och andra stora modernister. Under de senaste åren har hennes berömmelse bara växt runt om i världen.

Under sin livstid drömde Hilma af Klint om att bygga ett andligt tempel, i form av en spiralformad byggnad, på en ö i Sverige. Det var ett projekt som aldrig förverkligades under hennes livstid. Men i mitten av oktober i år lanserades en virtuell version av Hilma af Klints tempelbyggnad.

Det är det engelska företaget Acute Art, som under många år specialiserat sig på att samarbete med konstnärer för att ta fram digitala konstupplevelser, som har återskapat templet i virtuell verklighet. Projektet är ett samarbete med Bokförlaget Stolpe som nyligen lanserade en Catalogue Raisonné  med samtliga av Hilma af Klints verk. I VR-verket ”The Temple” kan du uppleva 193 av Hilmas viktigaste verk. 

Acute Art har även en app som är gratis att ladda ner för den som vill uppleva konst i augmented reality (AR), bland annat finns ett antal verk av Hilma af Klint som du kan placera ut hemma på dina väggar. Hilma af Klints verks ägs idag av en ideell stiftelse och är inte till salu.

Vill man äga ett verk av Hilma af Klint går det dock att lösa. Det går att skapa digitala versioner av konstverk och sälja dem som NFT:s, som är en form av digital konst med ett äkthetsintyg. 193 av konstverken finns att köpa som NFT, men upplagan är begränsad till två stycken, så jag förmodar att priset blir ganska högt eftersom det är fråga om exklusiva digitala verk i mycket begränsad upplaga.

ANVÄND DENNA!
MATHIAS JANSSON

info@opulens.se

 

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Konst

0 0kr