Givande stillhet på Thielska galleriet

Konst.
Akke Kumlien, Ida blickar ut genom fönstret, 1926, olja på duk, privat ägo. (Foto: Per Myrehed)
Akke Kumlien, “Ida blickar ut genom fönstret”, 1926, olja på duk, privat ägo. (Foto: Per Myrehed)

MÅLERI. Anne Edelstam fascineras av den stilla atmosfär som råder i Akke Kumliens måleri som för närvarande visas på Thielska galleriet i Stockholm.

Målaren Akke Kumlien. Stunder av vardagslycka
Thielska galleriet, Stockholm
Pågår t o m 6 november 2022

Verk av konstnären, intendenten, formgivaren, läraren och författaren Akke Kumlien visas just nu på Thielska i Stockholm.

Det är alltid lika inspirerande och rogivande att komma till denna kulturella oas på Djurgården i Stockholm. Thielska galleriet med sin vackra, vita fasad, sticker ut bland grönskan. Det måste också den estetiskt sinnade Akke Kumlien (1884 – 1949) ha tyckt när han steg in i byggnaden 1946 som dess nyutnämnde intendent. Museet blev även hans och familjens bostad fram till hans plötsliga bortgång några år senare.

Efter det har det varit relativt tyst runt denne konstnär. Tills curatorn, Sophie Allgårdh, återupptäckte honom och ordnade denna fint upphängda utställning med ett femtiotal verk.

Akke Kumliens måleri är diskret och melankoliskt. Man närmar sig motiven tyst och hängivet. Porträtten är avskalade och ofta målade bakifrån i dova färger. De gråa tonerna lyfts dock upp av gula nyanser. Målningarna är inte dystra men heller inte direkt upplyftande.

Porträtten fyller en med lugn och harmoni trots motivens uppenbara ensamhet. De påminde mig om en av hans samtida men något äldre danske konstnärskollega: Vilhelm Hammershøi vars arbete också föll i glömska efter hans död för att sedan återupptäckas. Båda konstnärerna illustrerar vardagens lunk och trivialitet, vare sig det är i hemmets lugna vrå, i stadsmiljö med flanerande människor eller på spårvagnen, barn som leker i vattendrag… Inget spännande händer men allt finns ändå där.

Dagens ordspel!

Dagens ordspel - Ny kluring varje dygn!
Spela

Besök Thielska för att upptäcka och låta dig dras in i Akke Kumliens stilla atmosfär! Du som är intresserad av måleri kan även finna inspiration i hans böcker, framför allt den så omtalade om målarteknik: Oljemåleriet. Material, metoder, mästare utgiven 1946. Den fick snabbt status som standardverk och inspirerade och hjälpte flera blivande konstnärer.

Akke Kumlien hade flera talanger och den pedagogiska var enbart en av dessa. Formgivaren Kumlien kan ni finna i NK:s logo och även på Svenskt Tenn. Jag lovar att ni kommer att få mersmak av att lära känna denna mångkonstnär!

Byline Anne Edelstam
ANNE EDELSTAM info@opulens.se

 

Det senaste från Konst

0 0kr