Fina glas- och pappersverk på Galleri Glas

Konst.
Anna Berglunds glaskonst. (Foto: Galleri Glas)

HÖSTPREMIÄR. Anne Edelstam konstaterar att Galleri Glas i Stockholm öppnar höstsäsongen med fina glas- och pappersverk av Anna Berglund.

Anna Berglund ”Akroterion”
Galleri Glas
Nybrogatan 34, Stockholm
Utställningen pågår t o m den 7 oktober

Medaljong av Anna Berglund. (Foto: Galleri Glas)

Konstvärlden har äntligen börjat öppna upp igen efter att ha levt ett slumrande liv under nära två år av pandemi. Det har bland annat lett till att konstnärer som annars är beroende av glasblåsare och formgivare för att skapa sina alster har fått komma på alternativa men likvärdigt intressanta och kreativa idéer.

Anna Berglund är inte den som ger sig när världen stannar upp. Hennes kreativa ådra utvecklas ständigt. Det kunde jag konstatera på utställningen på Galleri Glas. Vernissagen var för övrigt välbesökt. Akroterion är benämningen för en arkitektonisk prydnad placerad på en sockel. Varför utställningen har fått detta namn förstår jag när jag stiger in i det ljusa galleriet.

I mitten av salen är vackra, glasflaskor i olika färger uppställda, liksom olika glasformer på fot – samtliga handblåsta av glasblåsmästaren Micke Johansson som har sin egen glashytta utanför Örsjö, mitt i det småländska glasriket. De mest intrikata glasen liknar pinjekottar, Pinus Pinea kallas de, och finns i brunt, blått, diverse gröna nyanser, brunaktiga och även i två skiftande färger. Kottarna har funnits sedan antiken inom kyrkan och representerar växande och det eviga livet. Men pinjekotten förekommer även flitigt som ett dekorativt och symboliskt laddat ornament på allt från möbler, speglar och lampetter till kristallkronor.

På väggarna hänger tredimensionella pappersverk gjorda av vikta papper i likhet med den japanska origamikonsten.  Anna Berglund har använt sig av gamla böcker, lexikon samt kartor. Vissa har hon handkolorerat och skapat kalejdoskopliknande verk av. Det vackraste är ett sammansatt verk av vad som varit en fågelbok men även kartorna är fina. Vissa har teman och roliga titlar som ”Från Israel och hela vägen hem” medan andra är stilfullt komponerade utan något annat syfte än att vara dekorativa. Verken präglas av originalitet och lockar till eftertanke.

Ni har fram till den 7 oktober på er att se utställningen ”Akroterion” på Nybrogatan 34, i Stockholm. Skynda er dit!

Byline Anne Edelstam
ANNE EDELSTAM info@opulens.se

Det senaste från Konst

0 0kr