En tidlös kärlekshistoria

Konst.
Armband för utsatta barn/Childhood. (Foto: Anne Edelstam).

INTERVJU. ”Charlotte Ramel presenterade sin smyckekollektion, inspirerad av en konungs kärleksbevis till sin älskade grevinna Ebba Brahe, på Ritz i Paris. Det var Kung Gustaf II Adolfs gåva till den kvinna han aldrig fick gifta sig med, som gav Charlotte idén till namnet”, skriver Anne Edelstam.

– När började du göra smycken?

Jag har så långt jag kan minnas haft ett stort intresse för juveler och smycken. År 2008 träffade jag Donna Karen som inspirerade mig till att våga ta steget att starta eget. Det blev startskottet för Ebba Brahe Jewellery. Därefter har allt gått väldigt snabbt och det har varit en otrolig resa från dag ett. 

– Har du gått en speciell utbildning?

Redan som tolvåring arbetade jag som lärling på C.F. Carlman. Sen studerade jag Ancient Jewellery och Contemporary Art på Sotheby i London och titulerades som GG på GIA.

– Var köper du diamanterna?

Smycken från Ebba Brahe Jewellry. (Foto: Anne Edelstam).

Fram tills i dag har jag köpt alla diamanter från Hong Kong, Antwerpen och Tel Aviv men nu kommer jag att flytta hela min produktion till Italien. Den främsta anledningen till detta är för att jag tror på ett nära samarbete med mina leverantörer och jag vill kunna besöka dem mer och oftare. Vilket jag har större möjlighet till om de finns i Italien.

– Reser du mycket världen över för att finna inspiration?

Jag inspireras framförallt av människor och spännande möten med eldsjälar. Men också av naturens fantastiska former. Det gäller att samla på sig vackra minnen. Något som är otroligt viktigt för mig som kreatör.

 – Du har designat armband med barn på. Vad representerar dessa? 

Jag har under en längre tid varit i dialog med representanter för Childhood. I höstas deltog jag på ett FN-seminarium som stiftelsen arrangerade i New York som fokuserade på projektet #EyesWideOpen. Det är ett initiativ som handlar om att vi måste öppna ögonen och uppmärksamma det globala problemet av sexuella övergrepp mot barn. Det hela berörde mig väldigt mycket och som trebarnsmamma kändes det som något jag verkligen kan relatera till.

– Är organisationen känd i flera länder?

Childhood Foundation finns i Sverige, USA, Brasilien och Tyskland.

– Var kan eventuellt intresserade köpa armbanden (eller andra juveler)?

I Sverige kan man köpa mina smycken på NK Access Stockholm, Grand Hotel, Skindeep, Skindeepstore, Ett Hem, Factory i Malmö, Lucca for kids och Köpmansgatan i Båstad. Det finns också på Eden Rock Hotel på St Barths och nu på The Ritz Paris.

– På nätet? 
Jag håller på att lansera min webbshop, så håll utkik!

– Varför Ritz? 

Smycken från Ebba Brahe Jewellry. (Foto: Anne Edelstam).

Ebba Brahe Jewellery präglas av en otrolig kärlekshistoria och få hotell har huserat så många historiska händelser som The Ritz Paris. Coco Chanel bodde i en av sviterna med fönster som vette ut mot hennes flaggskeppsbutik. Hon hade en våning ovanpå sin butik men trots det sov hon varje natt, ända fram till sin död 1971, i hotellsviten. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway och Ingrid Bergman var andra frekventa stamgäster. Sophia Loren kallade Ritz Paris för “världens mest romantiska hotell.” Dessutom sägs Champagnedrinken Mimosa ha uppfunnits i baren på Ritz. Ritz Paris är Europas, kanske världens mest legendariska lyxhotell. Det ligger också strategiskt beläget mitt på Place Vendôme, Europas smyckesmecka. Nu blir Ebba Brahe Jewellery inte bara första svenska smyckesmärket i historien på Ritz Paris, utan även på Place Vendôme.

Det är roligt att veta att en så gammal kärlekshistoria har efter flera sekler resulterat i en ung kvinnas smyckekollektion. Att den gagnar utsatta barn gör den än mer anmärkningsvärd. Pärlorna kungen gav till sin älskade finns kvar i familjens ägor. För er som har en käraste, kan detta kanske vara något?

Se mer av Ebba Brahe Jewellry här.

ANNE EDELSTAM info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Konst

0 0kr