Den visuella illusionen har minskat i värde

Konst.
Foto: Lothar Dieterich / Pixabay.com

ÄKTHET. I en värld där begreppet ”äkthet” tycks vara precis lika åtråvärt som det är svårfångat, känns det mer verklighetsförankrat än någonsin att inte tro på det man ser, skriver Ida Thunström.

När jag igår såg filmen med klippen från stormningen av Kapitolium i januari, som satts ihop inför rättegången mot ex-president Trump, kom jag på mig själv med att hela tiden titta efter oriktigheter i bilderna. Detta trots att jag inte på något sätt ifrågasätter att händelsen inträffat. Det verkar snarare ha blivit till en vana att ifrågasätta trovärdigheten i bilddokumentation som sådan. Närmast slentrianmässigt håller jag utkik efter eventuella manipulationer. Kameravinklar, strategiska klippningar och andra ”manipulationer” är ju den kreativa magin som i och för sig hör ihop med medier som film och fotografi som sådana, så kanske är det inte så konstigt att jag närmast förväntar mig att min upplevelse ska bli mer eller mindre styrd.

IDA THUNSTRÖM

ida.thunstrom@opulens.se

Ida Thunström är konstnär. Vid sidan av sitt konstnärskap har hon regelbundet varit aktiv som konst- och litteraturrecensent och publicerat konstrelaterade texter för olika tidningar, främst kulturmagasin. Ida kommer ursprungligen från Stockholm och är verksam både inom och utanför Sverige.

Det senaste från Konst

0 0kr