Bra bok om falsk konst

Konst.
Peter Lloyd. (Foto: Sevda Svensson)

KRIMINELLT. Förutom spännande beskrivningar av olika kriminalfall visar Lloyd prov på goda konsthistoriska kunskaper som han delar med sig av, konstaterar Mathias Jansson som läst “Förfalskad konst”.

Förfalskad konst: Sveriges enda konstpolis berättar av Peter Lloyd & Leone Milton
Lind & Co, 2022

Konstförfalskning är egentligen inget brott. För det är inte olagligt att göra kopior av kända målningar för privat bruk. Utan själva brottet inträffar när du förfalskar signaturen och påstår att det är konstnären som målat tavlan och försöker sälja den.

När Bror Erik Eriksson blev påkommen på 1970-talet i sin ateljé höll han på att måla ett blomsterstilleben av Albin Amelin och det verkade självklart för poliserna som grep in att han var skyldig. Men eftersom tavlorna inte var signerade så kunde åklagaren inte bevisa att det var Eriksson som hade förfalskat signaturen på de Amelinverk som var i omlopp.

På sin dödsbädd ringde dock en ångerfull Eriksson upp polisen och berättade att det var han som hade förfalskat signaturen på tavlorna, närmare bestämt över 500 stycken blomsterstilleben hade han målat och signerat med Albin Amelin.

Peter Lloyd är den enda polis i Sverige som utreder konstförfalskningar och under sin långa karriär har han stött på många olika fall som han berättar om i boken “Förfalskad konst”. För tyvärr hänger det nog en och annan förfalskad målning på väggarna runt om i Sverige som godtrogna människor köpt i tron att det gjort ett fynd eller kommit över en okänd värdefull målning av en känd konstnär. Vi vill ju bra gärna tro att just vi har gjort det där fyndet och glömmer bort att det gamla uttrycket gäller även oss: “Är det för bra för att vara sant, ja då är det nog inte sant heller.”

Stöd vår engelskspråkiga satsning!

“Förfalskad konst” tar upp många intressanta fall både svenska och utländska. I boken får man veta hur konstförfalskare går till väga och varför de förfalskar konst. Lloyd berättar hur han själv arbetar för att avslöja skojarna och hur man på olika sätt tekniskt kan undersöka misstänkta tavlor. Vad händer sedan med ett konstverk som är förfalskat och vad säger konstnärerna själva när de se sina tavlor som blivit förfalskade?

Vi får också lära känna några av de främsta konstförfalskarna i historien som Han van Meegeren som skickligt förfalskade tavlor av den holländska 1600-talskonstnären Johannes Vermeer och sålde en till självaste Hermann Göring. Han van Meegren blev sedan blev anklagad för samarbete med nazisterna och blev tvungen att inför rätten måla en ny Vermeer för att bevisa sin oskuld, inte som konstförfalskare, utan som landsförrädare.

Förutom spännande beskrivningar av olika kriminalfall visar Lloyd prov på goda konsthistoriska kunskaper som han delar med sig av. För det är nog svårt att utreda konstförfalskningar om man själv inte är intresserad av konst och konsthistoria. “Förfalskad konst” är en av de där böckerna som är både roande och folkbildande på samma gång. Sedan ger boken också en hel del tankeställare till dig som vill börja köpa konst på nätet eller göra konstfynd på loppisar. För allt är inte alltid som det ser ut att vara.

MATHIAS JANSSON

info@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Konst

0 0kr