Glamorös globalisering

Global.
Fotograf: Deva Darshan via Unsplash. Redigerat av Opulens

MODE. Kosmetikabranschen växer och förändras snabbt. Det som ligger bakom utvecklingen är globaliseringen med sociala medier, kulturellt utbyte och internationell handel.

För knappt tio år sedan när mina vänner och jag gick på mellanstadiet så började vi titta på utländska beauty- YouTubekanaler. På det viset lärde vi oss en hel del om olika skönhetsprodukter och tekniker. Men när vi sedan ville köpa de produkter som personerna i videorna använde var de till vår stora besvikelse inte tillgängliga i Sverige.

Det ledde till att när någon i vänskapskretsen skulle ut och resa så fick den med sig en liten inköpslista. Dessutom, när ett läppbalsam från ett visst märke väl kom hit så var det fyra gånger så dyrt som på andra sidan Atlanten.

På kort tid har dock mycket hänt. Idag finns samma läppbalsam, liksom i USA, vid kassan i mataffären för en rimligare peng. Skönhetsjätten Sephora öppnade sin första butik i Sverige 2012 vilket förde med sig många efterlängtade varumärken. Det är cirka fem år sedan som det stora varumärket Urban Decay blev tillgängligt på den svenska marknaden.

Att utvecklingen går fort beror på olika faktorer. En anledning är att det är en marknad i tillväxt. Enligt Statista (1/12-20) så växte den globala kosmetikabranschen med ungefär 5,5% år 2018. Kosmetik- och hygienföretagen uppger att i Europa sysselsätts över 1,8 miljoner människor inom denna industri. Vidare är Sverige det land i EU som lägger mest pengar per capita på skönhet, 193 euro.

En annan nära relaterad faktor är att skönhet är som gjort för sociala medier som Instagram och YouTube. Det har etablerats ett stort community på sociala medier för kosmetika. Där sprids bland annat tutorials, recensioner och marknadsföring. Via olika kanaler och kreatörer så kommer sminkmärkena närmare sina kunder.

Global Twitter

Follow Opulens Global on Twitter

Skönhet präglas av ett kulturellt och kreativt utbyte. Smink är för många något artistiskt, en slags konstform. Målarens färgpalett har bytts ut mot en ögonskuggspalett och kanvasen är ens ansikte.

Den amerikanska uppfattningen att more is more med pigmenterade produkter och dramatiska sminkningar möter asiatiska ideal. Om man i USA vill framhäva mogna drag i ansiktet så fokuserar den asiatiska sminkbranschen på en ungdomlig utstrålning med mer naturliga produkter och lägger således stor vikt på hudvård.

Däremellan finns europeiska sminkningar som brukar vara ganska naturliga men med någon accentuerad detalj som ett färgglatt läppstift eller en eyeliner. Många olika stilar blandas och ger upphov till nya koncept. Att branschen utvecklas och är i ständig förändring gör den intressant.

Kosmetikaindustrin omsätter enorma belopp och skapar många jobbtillfällen. Den är ett tydligt exempel på hur ett globalt utbyte kan sporra till nya idéer och skapa kreativa miljöer. I nätverk på sociala medier lär man sig av varandra och kombinerar fritt olika metoder och tar på så vis fram nya trender. Om smaker bör man inte diskutera men jag skulle vilja hävda att den glamorösa globaliseringen har gjort världen vackrare.

My
MY POHL
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Global

Dufy’s Paris

ART. Raoul Dufy’s colourful paintings of Paris open the season’s exhibition at
Nordic Fashion

Future Nordic Fashion

  FASHION. The nordic fashion that’s shown at Prince Eugene, Waldemarsudde, situated
0 0kr