Framtida världstrend: att åldras utan pension

Global.

 

Fotograf: Oren Atias via Unsplash. Redigerat av Opulens

 

 

ÅLDERISM. Sverige må vara “världens modernaste land” som när det kommer till hur äldre individer lever sina vardagsliv. Men det finns fortfarande olika sociala problem och fördomar som hindrar självutveckling och gör livet tuffare för årsrika individer. Det menar John Mellkvist i sin bok “Välj din ålder. En bok för alla jämna och ojämna födelsedagar” som är präglad av positiva, överraskande och uppmuntrande budskap om hur fler i framtiden ska kunna åldras med stolthet.

När jag kom till Sverige som tonåring upplevde jag en stor chock redan dagen efter ankomsten på Centralstationen i Stockholm. I höghuset mötte jag en granne, en äldre dam i 80 års-åldern, som berättade för mig att hon gillade att gå på konstutställningar och brukade spela golf varje söndag. En av mina första spontana reaktioner var att hennes berättelse kändes otroligt imponerande och att om hon hade bott i Bosnien så hade man ringt till mentalsjukhuset och begärt att hon skulle bli intagen för undersökningar.

Bara genom det första samtalet med grannen insåg jag hur stora skillnader det kan råda rörande ålderssyn. I Bosnien, liksom på övriga håll i Balkan, är det fortfarande vanligt med att det kommunistiska arvet och kollektivistiska normer präglar synen vad äldre förväntas göra och inte göra. Att det finns sådana kontraster mellan norra och sydvästra Europa är något jag reflekterar extra över när jag läser John Mellkvists bok “Välj din ålder. En bok för alla jämna och ojämna födelsedagar”.

I sin första bok fokuserar PR-konsulten och framtidsspanaren som Mellkvist kallar sig på existentiella och livsstilsfrågor rörande ålder. Boken är skriven på ett modernt sätt där författarens LinkedIn inlägg blandas med visdomsfulla citat från kända individer som tillsammans med vetenskaplig fakta rörande åldrande står för den intellektuella underhållningen. Ett av författarens främsta syften är förklara begreppet ålderism och varför negativ, fördomsfull och diskriminerande syn på äldre, årsrika och seniora individer skapar problem och skador i samhällslivet.

För två år sen utnämndes Mellkvist av regeringen till ambassadör för Delegationen för senior arbetskraft vars uppdrag är att främja mer inkluderande och positiva synsätt på äldre individer i arbetslivet. En stor del av boken handlar just om aspekter som arbete, karriär och prestation där Mellkvists expertis i frågan är tydlig och innehållsrik. I nästan samtliga kapitel genomsyras boken av idéer och fakta om arbetsföra äldre som skulle överraska många i dagens samhällsdebatt. Inte minst med tanke på, som Mellkvist poängterar, att vi som människor helt enkelt blir fler som lever längre, till och med över 100 år,  och därmed kan förverkliga oss själva livet ut på helt andra sätt jämfört med tidigare. 

Global Twitter

Follow Opulens Global on Twitter

På det sättet har boken också individualistisk lutning där författaren lyfter upp mer kända personer i relation till ålder. Till exempel, redan i början av boken får läsaren förståelse varför resonemang som “Greta borde inte skolka, hon borde vara i skolan” är okunnigt. Mellkvist gör även tematiska presentationer av olika generationer under de senaste 200 åren och vilka värderingar samt beteenden framtidens äldre kommer att ha. Boken är tämligen ett uppmuntrande verk med budskap om att framtidens sätt att åldras kommer vara bättre än någonsin tidigare i vår mänskliga historia.

På personlig plan finns det delar av boken som jag verkligen uppskattar, inte minst kapitlet “Myten om den unge entreprenören” eftersom jag själv som ung entreprenör får mina fördomar motbevisade. I övrigt hade jag förväntningar om att Mellkvist även skulle skriva om  aspekter som transhumanism och diskutera ifall åldrande i sig ska ses som en sjukdom.

Mellkvist borde berört mycket mer om hur framtidens offentliga välfärd ska finansieras. Det blir allt färre som ska försörja allt fler. Liberaliseringar och decentralisering av system skulle hjälpa. Mer eget sparande måste till. För att ålderdomen ska bli så värdig som Mellkvist vill behövs strukturreformer. Det är lönlöst att försöka rädda dagens system genom mer höjda skatter eller tillfälliga satsningar, utan måste i grunden reformeras.

Det får bli något som författaren ägnar sig åt i sin nästa bok. Välj din ålder är oavsett viktig läsning för alla som vill förstå problem med fördomar mot äldre och hur bättre normer kan främjas framåt 2030-talet.

Vladan Lausevic
VLADAN LAUSEVIC
global@opulens.se

Vladan Lausevic är stockholmare och aktiv som skribent, liberal debattör och aktivist med intresse för såväl mjuka som hårda politiska frågor. I bagaget har en examen i historia och Europastudier. Vladans motto: “Jag har ingen identitet, jag har bara identiteter”.

Det senaste från Global

The parrot

I live in a cage, and I have lived in it for
0 0kr