
KVÄKARNA. Nyligen gjorde de svenska kväkarna ett upprop till regeringen om att agera för fred i Palestina. Men vilka är egentligen kväkarna? Mats Barrdunge, som doktorerat i idéhistoria, tecknar här en bakgrund.
Kväkarnas tro och historiska bakgrund

I Högalidsparken på Södermalm i Stockholm samlas kväkarna varje torsdag och söndag till tysta andaktstunder på Kväkargården som ligger i den västra flygeln av Kristinehovs malmgård.
Kväkarna i Sverige har det formella namnet Vännernas samfund. Det är ett litet samfund i Sverige, med ungefär 150 anhängare. Samfundet har sina rötter i England där det vid mitten av 1600-talet uppstod en andlig rörelse kring en tro på att Gud nedlagt ett inre ljus i människan.
Till rörelsens grundare räknas George Fox som vid 23-års ålder fick en andlig uppenbarelse om alltings enhet och upplevde ett inre ljus.
Hans förkunnelse fick snabbt spridning och kväkarna anklagades i det puritanska England för kätteri. De blev ofta fängslade och när de försvarade sin tro offentligt hände det att de började skaka och därför gavs de öknamnet ”quakers”. Själva kallar de sig för Vännernas samfund och har i Sverige varit ett registrerat samfund sedan 1937.
Kväkarnas tro och samfund präglas av enkelhet. De är protestantiskt kristna, men har inga dogmer, ingen församling, inget prästerskap, inga sakrament och inga gudstjänster utan samlas enbart till en andakt i tystnad.
I Sverige drogs tidigt flera framträdande kvinnliga författare till rörelsen. Så till exempel Emilia Fogelklou-Nordlind, Elin Wägner och Jeanna Oterdahl, som bland annat skrivit julsången Det strålar en stjärna.
Kväkarna i USA
Det var också kvinnor som förde kväkarnas fackla till USA och vid mitten av 1650-talet anlände två kvinnor till Massachusetts Bay Colony. De efterföljdes av andra och 1661 anlände William Penn. Han grundade den amerikanska delstaten Pennsylvania och förlänades 1681 ett område av den engelske konungen. Ett område som idag omfattar delstaterna Pennsylvania och Delaware.
Dit invandrade sedan andra grupper av förföljda kristna i Europa som skotska och irländska presbyterianer, tyska mennoniter, utbrytargruppen amish och franska hugenotter. 1683 antogs dess första konstitution som byggde på allmän rösträtt och trosfrihet.
Kväkarna i Sverige
Kväkarrörelsen i Sverige är av långt senare datum och startades på Birkagården i Stockholm av Dagny Thorvall, som tillsammans med några andra kvinnliga kväkare startade en studie- och meditationsgrupp varur den första svenska kväkargruppen bildades. Birkagården var en svensk motsvarighet till den engelska settlementsrörelsen och grundades 1912 av Natanael Beskow (gift med Elsa Beskow) och Ebba Pauli.
Kväkarnas humanitära insatser
Under första världskriget verkade kväkarna med stor uppfinningsrikedom för att hjälpa de nödlidande, oberoende av vilken sida om frontlinjen de befann sig och oberoende av om de var skadade soldater, krigsflyktingar eller civila som svalt.
Kväkarna vann mångas respekt för sitt oegennyttiga handlande och sin bergfasta tro på fredssaken. Och det ser vi än idag, när Kväkarhjälpen med olika medel försöker motverka de skador på den mänskliga själen och kroppen som krigen i Ukraina och Gaza orsakat.
I ett upprop till den svenska regeringen vädjar Vännernas samfund i Sverige om att den i handling ska visa att man står upp för den internationella rättsordningen. En rättsordning som Sverige anslutit sig till och i ord säger sig värna. Detta med anledning av utrikesminister Maria Malmer Stenergards uttalande om situationen i Gaza. ”Hon erbjuder ord men ingen handling, trots att det finns konkreta åtgärder som Sverige kan vidta” står det bland annat i uppropet.
Den som sympatiserar med Kväkarnas målsättningar kan ge sitt stöd till Kväkarhjälpen som är en hjälporganisation där allt arbete sker ideellt. För att citera Kväkarna: ”Det inre ljuset finns i oss alla!”

info@opulens.se