Krigets brutalitet och möjligheten till försoning

Existentiellt.
Illustration: Opulens.
Illustration: Opulens.

MOTSTÅNDSKAMP.  Filmen “Slaget om Alger” går nu att se på SVT Play. Anders Kjellström berättar om ett möte med ett av offren för den franska tortyren under Algerietrevolten.

Det är nu återigen möjligt att se filmen ”Slaget om Alger” på SVT play. Jag har sett filmen ett antal gånger och funnit den helt fascinerande i hur den med sin brutala realism skildrar den algeriska motståndskampen under 1950- och 1960-tal.

Vid ett tillfälle hade jag möjlighet att se den i Alger. Det var en biograf i ett arbetarklassområde och salongen var fullsatt. När filmen visade tortyren som de franska fallskärmsjägare utsatte de motståndarna för var det knäpptyst i lokalen och det var en plågad tystnad. Det var bara 10 år sedan revolutionen och jag var säker på att de flesta i lokalen hade någon släkting eller nära vän som blivit torterad eller dödad av de franska bödlarna.

Efteråt gick jag långsamt till hotellet och lade mig, men kunde inte somna. Jag gick upp och satte mig att prata med nattportiern och förklarade att jag nyss sett filmen. Jag frågade honom om det verkligen hade varit så djävligt som det framställts där.

Han såg på mig några sekunder och sade sedan att det var kanske till och med värre. Han tog av sig sin skjorta och visade mig brännmärkena där de franska soldaterna hade bränt honom med sina cigaretter. Jag förklarade att jag skulle ha svårt att någonsin komma över en sådan skräckfylld upplevelse och undrade hur han klarade av det. Han såg på mig igen med ett leende och yttrade att om jag hade varit där för drygt tio år sedan hade de troligen skurit huvudet av mig och spelat fotboll med det. Nu var kriget slut och nu måste vi alla försöka att leva värdiga liv med ömsesidig tolerans.

Situationen var bisarr. Han som torterats satt nu och tröstade mig som kom från den civilisation som plågat, förnedrat och förödmjukat honom. Jag såg på honom, gav honom en kram och gick för att sova. Nästa dag fortsatte jag västerut till Oran.

ANDERS KJELLSTRÖM
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Existentiellt

katter, katt, leva med katt, kattliv

Kattliv

ESSÄ. “Deras tassavtryck finns kvar på hela vårt varande. Vi rör oss
0 0kr