Hamori: “Mindfulness”

Existentiellt.
Mindfulness. (Foto: Pixabay.com)
Mindfulness. (Foto: Pixabay.com)

SPANING. Katrine Hamoris spaning är att ljudböcker baserade på klassiker inte kommer att bli storsäljare. Det går ju inte att lyssna på dem under bilkörning för då finns risken att man kör av vägen. Men hundägare är lyckligt lottade.

Många nybörjare som försökt sig på att meditera upptäcker hur svårt och kanske till och med omöjligt det är när tankarna vägrar att släppa taget om hjärnan. Forskare varnar för det som har blivit så vanligt i vår hektiska tid; en upplevelse av att tankarna är på ett helt annat ställe än där kroppen är. Hjärnan är upptagen med en sak medan kroppen är i färd med något helt annat. Man är liksom på två ställen samtidigt. Det är precis så besvärligt som det låter att inte vara riktigt närvarande i stunden och kan nog i längden vara direkt skadligt för välbefinnandet eftersom det leder till stress och möjligen till en allmän känsla av obehag. Här kommer så mindfulness in i bilden. Det är ett koncept hämtat från buddismen och innebär i princip att man ska lyssna inåt och rikta sin uppmärksamhet mot den egna kroppen och andningen. Hälsofördelarna med mindfulness är belagda, det har visat sig att det sänker stressnivån och även graden av ångest kan minska. Förutom detta hjälper mindfulness förmågan till koncentration.

Meditation är ett vanligt medel att uppnå mindfulness, men det är verkligen inte alls enkelt att utöva och alla klarar inte av det. Det kan vara att man har svårt att sitta still och en del kan till och med få ökad ångest av att försöka meditera.  Det finns faktiskt andra, mindre omtalade sätt än meditation som man kan använda sig av för att uppnå den efterlängtade inre friden och lugnet. Ett effektivt sätt är att lyssna till musik och då verkligen lyssna intensivt. Börjar tankarna då vandra mot tvättstugetider eller middagsplanering är det bara att tänka färdigt, stoppa musiken och sedan gå tillbaka och lyssna igen.

En annan enkel metod att hjälpa hjärnan att koppla av och bort sådant som oroar, är den så kallade 5-4-3-2-1-metoden. Den bygger egentligen på den urgamla räkna-får-principen, det vill säga att man riktar koncentrationen mot något oväsentligt som gör andra tankar svåra att tränga igenom. Metoden går ut på att tänka på fem saker man kan se, fyra saker man kan ta på, tre saker som man kan höra, två saker som luktar och en sak som man kan smaka på. Det är förvånansvärt effektivt och ett enkelt sätt att hjälpa hjärnan släppa andra, kanske negativa tankar.

Stöd Opulens - Prenumerera!

Opulens utkommer sex dagar i veckan. Prenumerera på Premium, 39 kr/mån eller 450 kr/år, och få tillgång även till de låsta artiklarna.
På köpet får du tre månader gratis på Draken Films utbud (värde 237 kr) av kvalitetsfilmer, 30% rabatt på över 850 nyutgivna böcker och kan delta i våra foto- och skrivartävlingar.
PRENUMERERA HÄR!

Många har lagt märke till att lägga pussel är ett fantastiskt sätt att koppla av på samtidigt som det tränar kreativiteten och ger struktur.

Att lyssna till ljudböcker har ökat enormt i popularitet. Det är inte att förundras över att det är just feelgood-romaner som många vill lyssna på. Kanske är orsaken så enkel som att just den genren inte kräver så fullständigt hundraprocentigt aktivt lyssnande. Dessa romaner är ofta uppbyggda efter en given mall och efter en bestämd dramatisk kurva och skapar på det sättet ett stillsamt tempo utan större överraskningar och framför allt utan otäckheter eller obehagliga överraskningseffekter.

Det är helt enkelt vilsamt att lyssna till denna typ av berättelser. Det finns till och med ett sorts hårband med inbyggda hörlurar som inte skaver eller trycker när man ligger med huvudet på en kudde.

Det är inte så svårt att inse att en inspelning av Kafkas ”Processen” eller varför inte Hemingways ”Den gamle och havet” inte är de ultimata avkopplingsromanerna. De kräver fullständig koncentration för att kunna hänga med i och avnjuta till fullo – och då är hela idén med avkoppling förfelad. Så min spaning är att planen att göra ljudböcker av klassikerna inte kommer bli en storsäljare. Det går ju inte att lyssna på dem under bilkörning för då finns risken att man kör av vägen eftersom uppmärksamheten inte är riktad mot trafiken då. Och inte somnar man så lätt av att man ligger och undrar över hur det ska gå för fiskargubben.  

De som är hundägare är lyckligt lottade. Inte bara för att hundar är allmänt mysiga varelser, tillgivna som inga andra, de tvingar en också att rikta sig mot något helt annat, någon utanför en själv. Genom att rikta sitt medvetande mot djuret, hålla ögonen på dess rörelsemönster, se hur den sätter ner tassarna och iaktta svansens rytmiska svängningar kan man faktiskt uppnå total mindfulness.

KATRINE HAMORI
info@opulens.se

 

 

 

Clemens Altgård är poet, frilansande kulturskribent och översättare bosatt i Malmö. Altgård var en av medlemmarna i den numera upplösta poetgruppen Malmöligan. Skrev även några pjäser på 90-talet. Altgård har verkat som kritiker i en rad tidningar och tidskrifter. Under senare år med en stark inriktning på scenkonst i alla dess former.

Det senaste från Existentiellt

katter, katt, leva med katt, kattliv

Kattliv

ESSÄ. “Deras tassavtryck finns kvar på hela vårt varande. Vi rör oss
0 0kr