Homo Vernissageicus

Underskruvat.
Collage: C Altgård / Opulens.

INSIKT. Jesper Nordström går på vernissage och får en insikt, som leder till en insekt.

Jag befinner mig på en vernissage och plötsligt kommer insikten: folket här runt omkring mig är gräddan av arroganta, trendiga , navelskådande narcissister. Åh, alla dessa strama men ack så konstnärliga plagg.”It’s not tacky, it’s Miyake”.

Vad hände med det aristoteliska begreppet katharsis? Frågan om man blir bättre människa av konst är mycket brännande här. Alla har ett kroppsspråk som får en att tro att de lider av magproblem. Men det är klart, någon djup katalogtext kan säkert koppla tarmarnas metangas till Beuys teorier om livgivande essentiella material. Huxus fluxus och en fis är kultur.

Väl hemma i min lugubra ungkarlslya lyssnar jag på radions P1 och Vetenskapsradion. Där berättas det att människan och bananflugan för en halv miljard år sedan delade gener och det bekräftar mina funderingar under besöket på galleriet. Homo Vernissageicus är ett slags parasit med andra dispositioner i kroppen och liksom bananflugan lever den av rödvin, frukt på flacka fat och måste accepteras som ett fenomen vi inte så lätt blir av med.

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Underskruvat

0 0kr