Diagnoser für alle

Underskruvat.
Collage: Opulens

TREND. Antalet ställda psykiatriska diagnoser har dubblerats senaste året. Jesper Nordström ger en kort guide till dig som också vill etikettera din omgivning.

Halloj där, du stressade nerviga medelklassare! Häng med på Opulens snabbkurs i psykiatri. Asså guuud, vem orkar gå på universitet när det bara är att sätta lite etiketter på folk till höger och vänster och därmed framstå som perfekt själv.

Vi börjar med det mest populära, nämligen narcissism. Det är den senaste etiketten från Amerika där chefer kan vara lite självupptagna och krävande. En etikett som också passar att klistra på i princip alla som har mer vision, edge och självkänsla än du. För herregud, en enhetschef inom kommunal verksamhet får väl gudbevars inte ha lite strålglimmande självkänsla och kräva att du ska göra som hen vill?

Vi fortsätter med kultklassikern Aspergers som till skillnad från andra diagnoser gestaltas och vantolkas på film och tv gång på gång. Från Sherlock Holmes till Sheldon Cooper via den petige och queere Hercule Poirot. Från genial detektiv till Stig Helmers brödrostkontrollant. Se där en fin utveckling kring en personlighetstyp som inte alltid är så dynamisk.

Sedan avrundar vi med en riktig “fransk” diagnos: borderline! Ja ni vet, rödvin och cigg och sönderslagna tallrikar. Ja, så där, nu vet ni ju allt!

Ta nu en spirulinashot och manifestera er och garnera lite piffigt med änglameditation så är världen i ordning och mjukt holistiskt ordnad just utifrån ditt perspektiv.

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Underskruvat

0 0kr