Vad är egentligen ett kreditlån?

Sponsrat.

Termen kreditlån har du säkert hört. Det används ibland för rena kreditköp online, exempelvis när du handlar något mot avbetalning. Men ett renodlat kreditlån innebär egentligen att du öppnar ett kreditkonto och endast betalar ränta på det belopp du väljer att använda. Kreditlån är ett effektivt sätt att snabbt få tillgång till pengar, men kan bli dyrt om du väljer att betala av skulden över tid. Vi berättar mer om kreditlån och jämför med andra begrepp.

Många olika lån

Det säger sig självt men att låna pengar kommer alltid med vissa krav. Se kredit lån som exempel. Du ansöker om ett kreditlån, maxbeloppet kan variera, och du erhåller dina pengar men det efterföljer alltid en avbetalningsplan med ränta. Allt hänger ihop. Den smidiga och enkla lösningen följs av ett återbetalande. Så är det egentligen för alla lån. Det finns mängder med olika begrepp på lån som i grunden är detsamma, nämligen kreditlån. Ett snabblån är till exempel ett lån som oftast tas på nätet där ansökningsprocessen är snabb och smidig. Snabblån är också lån utan säkerhet. Det betyder att du inte ska ställa någon säkerhet för lånet i form av din bostad eller bil. Snabblångivarna har ofta en snabb handläggningstid och många erbjuder snabb eller direkt utbetalning. Ansökningsprocessen är också enkel. Du ansöker via långivarens hemsida och får svar direkt på om ditt lån är beviljat, inom ett par minuter. Det är inte möjligt att ta ett snabblån eller något annat lån utan en kreditupplysning. Enligt svensk lag ska en kreditupplysning tas varje gång någon ansöker om ett lån eller en kredit.

Däremot behövs kreditupplysningen inte tas genom UC (Upplysningscentralen). Idag finns det flera andra kreditupplysningsföretag som långivare kan använda sig av. Det du ska tänka på när du jämför olika snabblån är ränta, effektiv ränta, eventuella andra avgifter och sedan det som kallas löptid. Funderar du på snabblån så tänk efter före så att du verkligen har koll på din ekonomi. Det visar lånegivaren att du tar ansvar för din ekonomi men även att du har möjlighet att betala tillbaka. Om du inte kan betala av ditt lån kan det få stora konsekvenser för din ekonomi i framtiden. Kom ihåg att det aldrig är gratis att låna, så du bör överväga om du verkligen har råd med ett lån. Till sist, ett lån är ett stort beslut som bör övervägas noga. Låna enbart så mycket pengar som du verkligen behöver.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.