Så här kommer du igång och målar

Sponsrat
Foto: Cally Lawson

I SAMARBETE MED PARTNER. I dagens stressiga samhälle är det allt viktigare att upprätthålla en skön balans mellan arbete och fritid. Och vad passar bättre än en avkopplande och trevlig hobby? Vissa gillar att lära sig nya språk, eller spela något musikinstrument. Andra föredrar spänningen av att snurra hjulen eller låta lagt kort ligga på ett online casino. Sedan har vi kreativa människor som älskar att måla, teckna och skapa saker med händerna. Om du tillhör den kategorin och någonsin har funderat på att börja måla, bjuder vi här på ett gäng hjälpsamma tips som hjälper dig att komma igång – så att du blir en glad amatörkonstnär på nolltid!

Välj ditt medium och införskaffa dina verktyg

Oavsett om du väljer akryl, olja eller vattenfärg så har de alla olika egenskaper och karaktärer. Tekniken skiljer sig åt mellan de olika färgtyperna, så det kan vara bra att testa dem allihop innan du bestämmer dig för ditt favoritmedium. Många som precis kommit igång tycker att vattenfärg är enklast att börja med, då det både är enkelt att jobba med och billigt att köpa.

Sedan är det dags att bege sig till butiken och välja dina verktyg. Ett block med tjockare papper som är avsett för målande passar bra i början, speciellt då du lägger mycket tid på att öva. Låt de dyra stora dukarna vänta ett tag. Investera i en uppsättning bra penslar. Du behöver inte speciellt många, 3–4 stycken i olika storlekar räcker bra.

Skapa ditt första konstverk

Grattis – nu är du redo att skapa storartad konst! Oavsett hur resultatet blir så är din första målning av hög betydelse. Det är den som berättar för världen att du nu är redo att bli en konstnär på riktigt. Var stolt över din skapelse och se den som något alldeles speciellt. Låt inspirationen flöda och måla det du känner för utan press och krav på att det ska bli ”snyggt”. Konst är subjektivt och det viktigaste är att du trivs med processen.

Studera mästarna och finslipa tekniken

Man kan inte räkna med att bli en Van Gogh över en natt, men det hindrar dig inte från att studera och ta till dig mästarnas tekniker och uttryckssätt. Låt dig inspireras. Samtidigt bör du förfina din teknik. Att måla är ett hantverk som blir lättare med övning. Det finns mängder av bra material på Youtube, böcker i ämnet och målerikurser. Där kan du dessutom träffa och utbyta erfarenheter med andra aspirerande konstnärer.

Avsätt tid till målandet och öva, öva, öva

Ge din nya, härliga hobby den prioritet den förtjänar i ditt liv. Försöka att inte bara måla när du har ”tid över”, utan avsätt tid varje dag åt att skapa – oavsett om det är fem minuter eller 2 timmar. Genom att löpande öva och förbättra din teknik blir du snabbt allt bekvämare med uttryckssättet. Detta tar dig närmare din vision och resultatet du allra helst vill se på duken.

Övning ger färdighet, det är vetenskapligt bevisat och något de flesta håller med om. Ju bättre du blir på tekniken, desto mer givande och tillfredställande blir din nya hobby. Lycka till!

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.