Glöm inte att göra din läxa innan du lånar pengar

Sponsrat.

Att låna pengar kan alla behöva göra vid olika tillfällen i livet. Det är inget konstigt med det. Många glömmer dock att göra sin läxa och det kan bli dyrt. Genom att jämföra olika långivare kan man få ett bättre och billigare avtal.

Under livet kan olika anledningar uppstå som innebär att ta ett lån är en god idé. Anledningarna kan vara många och variera, men gemensamt är att man kommer fram till att det klokaste i just den situationen är att ansöka om ett lån.

Oavsett om det är ett stort lån, till exempel ett bostadslån. Eller ett mindre lån, kanske för att köpa en el-cykel eller av annan anledning inte behöva ta ett så stort lån. Så finns det vissa sunda tankar man behöver ha med sig i processen. Tankar som kan göra att du får till exempelvis bättre villkor och till och med lägre avgifter.

Låt oss börja med den viktigaste tanken. Eller ska vi kalla det för en regel? Det är av yttersta vikt att du jämför innan du ska låna pengar. Det finns en uppsjö av olika banker och låneinstitut som erbjuder privatpersoner större och mindre lån. Samtidigt är många lojala mot exempelvis sin bank och vänder sig till just den när de ska ta ett lån. Helt utan att titta på vilka alternativ som är tillgängliga.

Viktig information för dig som låntagare

Genom att ställa de olika bankerna och låneinstituten mot varandra så kan du få en överblick av vad som erbjuds och vilka kostnader som tillkommer. Ska du låna för att göra ett inköp, säg en vitvara av något slag, så är till exempel hur snabbt du får betala tillbaka det av stor vikt. En vitvara kräver inte ett lika stort lån som en båt eller en villa, alltså är en kortare period att betala tillbaka över att föredra.

Annars riskerar du att i och för sig betala en låg amortering varje månad, men samtidigt betala avgifter över en längre tid. Handlar det däremot om ett lån som ska betalas tillbaka över mycket lång tid, till exempel ett bostadslån. Då är det andra faktorer som spelar in. Det är en stor summa pengar och det är viktigt att du klarar av de månatliga avbetalningarna.

En jämförelse ger dig även information om de avgifter som tillkommer. Här räknas dels administrativa avgifter som uppläggningsavgift och avikostnader, men även den ränta som tickar under lånets gång. Målet är alltid så få extra avgifter som möjligt och framför allt, en så låg ränta som möjligt.

Genom det jämförelse man gör kan man skapa sig en bild av vilket lån och vilken långivare som passar ens behov bäst. Det är också information som kan användas för att pressa avgifter och räntor. Genom att berätta för exempelvis din bank att du har fått ett erbjudande om exempelvis lägre ränta genom ett annat företag, kan din bank se om de kan sänka räntan. Ibland finns det utrymme för det, något du kan tjäna på i det långa loppet.

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.