En resa för dig som drömmer om New York och Broadway

Sponsrat.
Foto: Martin Dürrschnabel

 

Om du älskar teater, musik och underhållning så måste du besöka Broadway i New York någon gång i ditt liv. Det är helt enkelt underhållningens mecka där det finns något för alla olika smaker. Hit kommer de allra största teaterföreställningarna och musikalerna för att underhålla publik från hela världen. Om du också vill sitta i publiken någon gång så kan följande tips hjälpa dig att få en riktigt drömresa:

Vad är egentligen Broadway?

Broadway är en diagonal väg i stadsdelen Manhattan i New York City. Själva vägen är en 53 km lång genomfartsled som börjar vid State Street och skär genom Manhattan och Bronx, innan den lämnar staden i norr och avslutas i Westchester County.

Broadway är både namnet på det område där många historiska underhållningslokaler ligger i New York City och de teaterföreställningar som arrangeras i själva lokalerna. Det är ett av de mest levande och kulturellt rika områdena i New York City och med åren har Broadway blivit synonymt med själva staden. Faktum är att Broadway har allra flest teaterföreställningar i hela världen, tillsammans med Londons West End.

I området ligger även några av de allra mest kända platserna och sevärdheterna, som Times Square och Broadway Theatre. En kort promenad därifrån hittar du även Empire State Building, Madison Square Garden och observatoriet Top of the Rock.

Det finns även massvis med andra saker att göra i området som är helt fullt med små biografer, modebutiker, restauranger och barer som kantar hela gatan. Det är ett roligt område att besöka när som helst under dygnet, men allra bäst är det på kvällen.

Det finns 41 Broadway-teatrar totalt och majoriteten ligger i teaterdistriktet. Med ståtliga teatrar, ljusa skyltar och bländande lampor är teaterdistriktet en fantastisk upplevelse som du aldrig kommer att glömma. En resa till New York är helt enkelt inte komplett utan att besöka minst en show på Broadway.

Hur får man tag i biljetter?

För populära och större shower måste du nästan alltid köpa biljetter i god tid, särskilt när det är premiär och många vill vara där. Samma sak gäller under högtider och perioder då många är lediga. Besök gärna hellotickets.se där du kan se vilka föreställningar som ges och köpa biljetter till dem direkt på sidan. Det är smidigt och garanterar att du får tag på biljetter till allt du vill se. När du redan har biljetterna redo i fickan kan du upptäcka Broadway i lugn och ro, utan att behöva slösa tid i en biljettkö.

När du har biljetterna till de stora föreställningarna kanske det finns några mindre föreställningar som du vill se? För mindre föreställningar kan du ibland köpa biljetter i entrén. Det gör att du kan vara spontan och få en upplevelse utöver det vanliga som du inte hade räknat med.

Vad ska man se?

Broadway är extremt populärt och det är alltid folk i rörelse. På kvällarna är gatan upplyst med färggranna skyltar och reklam som är värda ett besök i sig. Men om du vill se en show så finns det extremt mycket att välja bland. Det uppträds med extremt många olika musikaler, produktioner, konserter och events under hela året. Några av de mest populära teatrarna är Broadway Theatre, Palace Theatre, Winter Garden Theatre och New Amsterdam Theatre. Här visas otroligt kända shows som till exempel Fantomen på operan, Chicago, Moulin Rouge och Lejonkungen.

Ett tips är att våga titta på lite mindre shower från teatergrupper som kan dela ut reklamblad om sina uppträdanden på gatan. Ibland kan du hitta några riktiga pärlor som faktiskt kan bli riktigt stora med tiden. Håll även utkik på olika posters som hängs upp på gatan och i resten av New York. Ett sista tips är att kolla på internet vilka shower som är inplanerade under den perioden som du ska besöka New York.

Ska jag boka boende i närheten av Broadway?

Eftersom Broadway ligger i turisttäta Manhattan finns det massvis med boendemöjligheter som passar dig som vill gå på massvis med föreställningar. Att bo i närheten av Broadway är en bra idé, eftersom det gör att du inte behöver ta tunnelbanan eller taxin hem till hotellet när du har sett en sen kvällsshow. Dessutom finns det massvis med trevliga restauranger och barer på Manhattan som är värda att besöka de dagar när du inte går på en show.

Manhattan består av tre områden; Upper West Side, Upper East Side, Harlem och bitar av Central Park. Många turister väljer att bo i Midtown i Manhattan, eftersom det gör att de är nära alla viktiga turistattraktioner.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.