Däcken en av bilens viktigaste delar

Sponsrat
Foto: Tham Yuan Yuan

I SAMARBETE MED PARTNER. Däcken tillhör en av de viktigaste delarna på en bil. Ett bildäck består av ett gummi/metall-hölje som är fyllt med luft och som man sedan monterar på en fälg. Däckets viktigaste egenskap är att ge bra grepp på vägytan. Dessutom bidrar däcken till stötdämpning när man kör över ojämnheter på vägen. Dessutom hjälper de till att föra över en del av fordonets belastning på dess axlar och överför dem till vägen.

Tittar man noga på ett däck ser man att det består av ett antal olika delar: trådar, hölje, stål och nylonskena, sidoväggar, olika lager, fyllningsmedel och innerväggar. Utöver detta kan ett däck innehålla en slang. Slangen kan liknas vid en svulstigt formad ballong som är tillverkad av ett syntetiskt gummi-material som hindrar läckage av luft. Man kan dela in däck i två grupper: med eller utan slang. Tittar man på hur skikten är arrangerade inne i däcket finns det radiala och diagonala däck. På moderna bilar hittar man oftast däck med ett riktningsmönster och tillverkarna markerar även däcken med pilar som visar vilket håll däcket är avsett att rulla.

Den här typen av däck ska alltid monteras i den här riktningen som pilen visar då det finns risk för att väggreppet annars blir försämrat. Beroende på fordon finns det olika typer av däck, exempelvis däck för lastbilar, passagerarfordon, cyklar och även flygplan. Däck som är avsedda att användas på lastbilar innehåller ofta slangar och kännetecknas av en högre hållbarhet, har ett högre last-index och klarar högre belastning. Varje däck har en specifik däckkod som är markerad på dess sida. Den här koden visar vilken däckdiameter (angivet i tum), dess bredd och sidoförhållanden som visar däckets höjd i förhållande till dess bredd samt vilken typ av däck det är. Dessutom kan den här koden ofta innehålla information om maximal hastighet däcket är avsett för samt vilket belastnings-index det har.

Utöver den här informationen brukar även tillverkarna trycka sitt varumärke, markering för vilken årstid däcket är avsett, vilket väderlag det är rekommenderat till etc. Ser man på däck till kommersiella fordon så har de oftast två huvudsakliga markeringar utöver de markeringar som tillverkaren normalt använder. Däck som är avsedda till lastbilar kan vara designade för framhjulsdrift, drivande axeln eller släp/drag-axeln. Den här markeringen utgörs då av bokstäver: F, D, T eller Z där man använder bokstaven Z för däck som kan användas i flera olika positioner.

Utöver detta kan även dessa däck vara märkta med maximal belastning för ett enkelt eller dubbla däck. Du kan lära dig mer om däck på webbplatsen bildelaronline24.se.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.