Nu ger vi ut en bok till stöd för Ukraina

Redaktionellt.
Opulens chefredaktör Stefan Bergmark. (Montage: Opulens)

SOLIDARITET. ”Nu ger vi ut en ny Poeter mot krig. Överskottet från försäljningen av boken kommer gå till Ukrainas folk. Utöver det donerar vårt förlag 50 000 kr till insamlingen”, skriver Opulens chefredaktör Stefan Bergmark.

Vad förmår väl en snigel
mot en pansarvagn.
Ingen glödgas till mjöl inne i den.
Den rostar inte omgiven av lik.
Den mosar inte in någon i asfalten.
Knappt gör den en blomma förnär.

Men snigeln är snabbare.
Den når fram
Den rör sig bland sådant som växer.
Den tar en omväg runt den brinnande staden.
Den har tiden på sin sida.
Den, liksom vänskapen mellan mänskorna.

(Claes Andersson)

Poeterna Paul Nilsson och Tomas Ekström är idag förlagschef respektive delägare i Ekström & Garay förlag. Efter USA:s och Storbritanniens invasion av Irak 2003 gav de ut antologin Poeter mot krig med ett femtiotal författare där Tomas Tranströmer, Aino Trosell, Göran Greider, Liv Strömqvist, Bob Hansson och Mikael Wiehe, liksom Claes Andersson vars dikt om snigeln ingick i samlingen, var några av de kändare namnen. Själv var jag med på ett hörn som förläggare för Yelah förlag som gav ut boken och liknande protester hördes det året från poeter i Spanien, Portugal, Frankrike, Argentina, Tyskland och andra länder.

Nu ger vi ut en ny Poeter mot krig. Överskottet från försäljningen av boken kommer gå till Röda Korsets insamling till humanitära insatser i Ukraina. Vilka de medverkande poeterna blir är i skrivande stund inte klart. Det hela är beslutat i dagarna och vi räknar med en blixtutgivning med en tryckt bok från Ekström & Garay och Opulens, med stöd av ABF,  innan månadens slut.

En övermäktig diktatur invaderar en demokrati och världen är i gungning. Mediebilderna från tragedin lämnar ingen oberörd. Men liksom diktens snigel är i alla fall tiden på Ukrainas sida, som Emil Siekkinen konstaterade i Opulens för en tid sedan. För varje dag som går lär nog stridsviljan hos Putins utkommenderade soldater att sjunka och den inhemska ryska opinionen mot den orättfärdiga aggressionen att öka.

En diktsamling stoppar inget krig men alla solidariska insatser runt om i världen just nu kan ge det ukrainska folket den frist de behöver för seger, frihet och fred.

STEFAN BERGMARK
red@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Redaktionellt

god jul, opulens

”God jul!”

HELGERNA. Till skillnad från tidigare år håller vi inte stängt över jul
Sommar trevlig sommar

Glad midsommar!

SOMMARLEDIGT. I vanlig ordning tar redaktionen sommarledigt, men vi kommer ändå att
Glad Påsk! Montage: Opulens.

Glad påsk!

STÄNGT. Opulens redaktion har tagit ledigt och är tillbaka tisdagen den 11
0 0kr