Ekström & Garay förlag köper Opulens

Redaktionellt.
Ekström & Garay köper Opulens

ÄGARBYTE. Opulens samarbetspartner Ekström & Garay förlag köper Opulens. Magasinets chefredaktör Stefan Bergmark menar att det är ett efterlängtat besked.

 

Opulens har sedan starten i februari 2017 ägts av författaren Melker Garay. För ett år sedan sjösatte han och författaren Tomas Ekström förlaget Ekström & Garay vilken under hösten varit Opulens största annonsör. Nu tar det nystartade förlaget över magasinet.

– Under våra två första år fungerade Melker mer eller mindre som mecenat och gjorde stora investeringar i Opulens. I höstas stod magasinet på egna ben men det hade inte varit möjligt utan det samarbete med Ekström & Garay som inleddes under sommaren. Att de nu tar över Opulens ger en annan stabilitet åt magasinet och är något vi på redaktionen välkomnar, säger chefredaktör Stefan Bergmark.

Ekström & Garay har under sitt första år gjort avtryck i bokbranschen. I skrivande stund har man släppt ett femtiotal titlar och under 2020 kommer flera spännande utgivningar. Exempelvis en samling skräcknoveller med bland annat Stephen King och John Ajvide Lindqvist, en roman av Reidar Jönssons och verk av Victoria Benedictsson samt HC Andersen i förlagets klassikerserie.

– Det är inte lätt att få medieljus över nya böcker. För vår bokutgivnings skull finns förstås mycket att vinna på att ha tillgång till det annonsutrymme som det innebär att äga en daglig nättidning, säger den nya delägaren Tomas Ekström.

Opulens publicistik ligger fast sedan starten och ägarbytet innebär heller inga större redaktionella förändringar.

– Några överraskningar hoppas jag vi kan bjuda på under våren men annars kör vi på med den organisation som vi formerade inför årsskiftet. Då kom Diana Iskra in som redaktionssekreterare och den tidigare, Clemens Altgård, är nu istället kultur- och bildredaktör, säger Stefan Bergmark.

Läsaren kommer inte märka någon större skillnad mer än att förlagssidan på sajten nu förstås knyts till Ekström & Garay vilka med köpet också tar över Opulens egen utgivning av prosa, poesi och filosofi.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Redaktionellt

god jul, opulens

”God jul!”

HELGERNA. Till skillnad från tidigare år håller vi inte stängt över jul
Sommar trevlig sommar

Glad midsommar!

SOMMARLEDIGT. I vanlig ordning tar redaktionen sommarledigt, men vi kommer ändå att
Glad Påsk! Montage: Opulens.

Glad påsk!

STÄNGT. Opulens redaktion har tagit ledigt och är tillbaka tisdagen den 11
0 0kr