Allt du behöver veta om de antifascistiska bokmässedagarna

Redaktionellt.
Bokmassan ligger på gångavstånd från såväl centralstationen som Bok- och biblioteksmässan vid Korsvägen

Imorgon börjar Bok- och biblioteksmässan. Högerextremister både på mässan och på gatorna har lagt sordin på firandet och vi är många som bojkottar det kommersiella jippot. Men det finns andra litterära festligheter liksom motmanifestationer. Här kommer information och länkar om fredagens och lördagens antifascistiska alternativ under bokmässedagarna i Göteborg!

Till helgen går Bok- och biblioteksmässan i Göteborg av stapeln. Många har valt att bojkotta evenemanget på grund av den högerextrema tidningen Nya Tider närvaro som utställare. Opulens har sedan i våras drivit en bojkottkampanj även om det kostat oss många tusenlappar att avboka vår monter på Bok- och biblioteksmässan.

Opulens chefredaktör Stefan Bergmark och förlagschef Hannah Ohlén Järvinen

Men i år finns det tre litterära alternativ till bok- och bibliotek som inte välkomnar högerextremister. Dels Scener och Samtal på Göteborgs litteraturhus och Världskulturmuseet samt Radikal Bokmässa på Kvinnofolkhögskolan. Sedan finns också  Bokmassan i ett cirkustält på Heden. Evenemanget Opulens valt att delta i och som har ett fullspäckat program. Det blir författarsamtal, debatt, musik och fest under både fredag och lördag.

Opulens kommer finnas på plats på Bokmassan med bokbord där ni kan köpa våra medarbetares böcker samt Opulens förlags första utgivning, Telegrammet från New York. Författaren till den senare, Lars Nordström, presenterar också sin bok på stora scenen kl. 18-18.30 under fredagskvällen.

Telegrammet från New York av Lars Nordström är en dokumentärroman om Harry Martinson
Telegrammet från New York är en dokumentärroman om Harry Martinson där mångårig forskning om hans moders liv bland svenskarna i Oregon och fragment från Harry Martinsons egna texter vävs samman till en berättelse om längtan, skuld, heder och en rad tragiska omständigheter. Romanen är ett försök att förstå hur en mor kunde lämna sina barn och hur hennes beslut kom att forma en hel familjs öde.

Den senaste tidens massmediala fokus kring Bok- och biblioteksmässan har hamnat på nazistiska Nordiska motståndsrörelsens planerade demonstration i anslutning till mässan. En rad motmanifestationer planeras.
 
Bland annat håller alla 
riksdagspartier, utom Sverigedemokraterna, en Manifestation för öppenhet & demokrati redan under fredagen. De två större under lördagen är Ord för motstånd och medmänsklighet i Domkyrkan där Opulens deltar samt Inga nazister i Göteborg vid Heden.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Redaktionellt

god jul, opulens

”God jul!”

HELGERNA. Till skillnad från tidigare år håller vi inte stängt över jul
Sommar trevlig sommar

Glad midsommar!

SOMMARLEDIGT. I vanlig ordning tar redaktionen sommarledigt, men vi kommer ändå att
Glad Påsk! Montage: Opulens.

Glad påsk!

STÄNGT. Opulens redaktion har tagit ledigt och är tillbaka tisdagen den 11
0 0kr