Zalando är inte nostalgiska

Krönikor/Samhälle.
Bild: Pixabay.com

PROFIT. Kapitalisterna i företagsledningen på Zalando är så klart inte nostalgiska så som fackförbunden ofta själva tycks vara. Zalandos ägare tittar knappast analytiskt och operativt i någon historisk backspegel när de bedriver sin ständiga utveckling, exploatering och krig mot människovärdet i jakten på profit, tvärtom, skriver Tommy Gunnarsson.

 

Lagom till Black Friday, alla dess konsumtionshetsande avknoppningar och den mest hektiska perioden av julhandeln har minst sagt urusla arbetsförhållanden på Zalando gigantiska hypermoderna lager i Brunna avslöjats i en serie artiklar.

Zalando, med huvudkontor i Berlin och vars största ägare är svenska Kinnevik, tillhör en av världens mest framgångsrika modeföretag som säljer mode- och livsstilsprodukter på nätet. Arbetstagare har larmat om hot och allvarliga trakasserier från arbetsledare, dold och öppen filmning, minutövervakning och ett skyddsombud på arbetsplatsen har blivit sparkat på grund av sitt fackliga engagemang. Chockerande överträdelser av både lagar och god sed har begåtts, men när kapitalets fulaste ansikte på ett närmast karikatyrartat sätt visar sig år 2019 blir man knappast förvånad.

Transportarbetareförbundet har fått upp ögonen för missförhållandena och i en av de avslöjande artiklarna som publicerades i Aftonbladet liknar facket arbetssituationen vid något som hämtat från 30-talet då Sverige fortfarande var en industrination. Det aggressiva vinstmaskineriet Zalando har vare sig plats och tid för något annat än ett övervakat och alienerande löpandebandshelvete för de som arbetar på lagergolvet.

Jag hoppas så klart att facket kan visa sina juridiska och organiserande muskler, men deras hänvisning till 30-talet och ett gammalt industrisamhälle får mig att undra vilken sten de egentligen huserat under. Kinnevik och Zalando beskriver i glättiga ordalag sin organisations- och företagskultur som något toppmodernt och i yttersta framkant. Detta är inget de ljuger om eller plockat fram ur röven för att dölja pissiga arbetsförhållanden.

Toppmodernt och i yttersta framkant genom den nutida globala affärsmässiga spelplanen, produktions- och konsumtionsmönster, teknikutvecklingen och den samtida politikens goda minne opererar och exploaterar de helt enkelt under nutida rådande förhållanden. Det rör sig om globala, ekonomiska, politiska och tekniska förhållanden som i många fall var fullständigt otänkbara på 30-talet, och som enbart kan ringas in till vår egen tid.

Prenumerera på Opulens nyhetsbrev gratis!

 

Kapitalisterna i företagsledningen på Zalando är så klart inte nostalgiska så som fackförbunden ofta själva tycks vara. Zalandos ägare tittar knappast analytiskt och operativt i någon historisk backspegel när de bedriver sin ständiga utveckling, exploatering, alienering och krig mot människovärdet i sin jakt på profit, tvärtom.

När anställda på golvet får sin integritet kränkt genom att bland annat bli filmade med mobilkameror är det knappast något avlägset eko från 30-talet vi hör om, utan det vi ser är i allra högsta grad ett rådande nutida fenomen som möjliggjort hot och förminskning av människors integritet och människovärde.

Lagret i Brunna har av anställda fått det träffande smeknamnet ”fängelset”. Att tro att detta fängelse, tillika en av den moderna kapitalismens fulaste avarter, inte hör ihop med utvecklingen nu,  är att inte riktigt förstå vidden av problemet. Fler avslöjanden som det om de rådande ruttna arbetsförhållandena på Zalandos lager i Brunna lär följa.

TOMMY GUNNARSSON
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Krönikor

0 0kr