Stoppa tiggeriet!

Media/Samhälle.
Foto: Ben Kerckx

EU-MIGRANTER. Polisen har spräckt ett nätverk som tvingat människor att tigga i Sverige. Från den tiggarfientliga högern har det i veckan varit många skadeglada tillrop om hur naiva vi är, vi som inte vill förbjuda fattigdom. Det må vara hänt men hur trovärdiga är de själva i sin påstådda omsorg om de som tigger?

I tisdags meddelade polisen att de gjort flera tillslag runt om i Kronobergs och Kalmar län, samt i Bulgarien, och gripit personer misstänkta för människohandel. Det handlar om ett nätverk som tvingat, ibland med våld, människor att tigga i Sverige. Ett 20-tal brottsoffer från Bulgarien har omhändertagits och befinner sig just nu på skyddade boenden.

Johan Hakelius, chefredaktören för magasinet Fokus, är förstås en av dom som nu gärna gör sig lustig på bekostnad av oss ”naiva” som de menar till varje pris vill värna om tiggeriet. På sin blogg röt han åt oss i onsdags: ”Skärp er, för fan!” Därefter följde ett raljerande resonemang om att vi för tio-femton år sedan såg tiggare på gatorna som definitionen på ett cyniskt och kallt samhälle men att det nu blivit tvärtom. ”Ett samhälle utan tiggare på gatorna har blivit definitionen på ett hänsynslöst samhälle.”

Dylik argumentation är förstås dockor av halm och inget annat. De som engagerat sig för fattigas rätt att vädja om hjälp har hela tiden varit mycket tydliga – Att behöva tigga är ovärdigt men för att komma till rätta med problemet hjälper det inte att straffa offren.

Att ett 20-tal nu räddats från vad som verkar vara rent slaveri är givetvis bra men de utgör bara en bråkdel av de som tigger i vårt land. Och vet ni vad? Trots att de är fattiga och inte talar vårt språk har de även själva åsikter i frågan. Ungefär lika många, 17 stycken, skrev exempelvis i söndags en debattartikel i Expressen mot ett tiggeriförbud och mot mytbilden av att ”någon slags maffia styr alla oss som tigger”.

Tusentals svenska medborgare har engagerat sig för EU-migranterna och har också bildat sig en uppfattning om enskilda öden genom en gammal beprövad kommunikationsmodell, dvs samtal ansikte mot ansikte. Visst kan vi varit naiva emellanåt men bespara oss den tiggarfientliga högerns självgoda okunnighet och falska omsorg. Förbud är ingen lösning för dom utan för er. Ni gillar helt enkelt inte att behöva konfronteras med klassamhällets råa baksida på gatorna ni anser vara era.

Till skillnad från andra skrockande gelikar verkar dock Hakelius någonstans förstå hur tomt det är i de skramlande tunnorna. Att vi hamnat i en vettlös privatisering av ett problem som borde ligga på samhällets bord. ”Ska Sverige ta hand om Rumäniens och Bulgariens fattiga borde vi åtminstone göra det på ett anständigt sätt. Då borde vi finna något sätt att inlemma dem i våra skyddsnät”, skriver han.

Lägg till att vi lyfter detta på också på EU-nivå, Sverige är trots allt ett litet land, så hamnar han nog inte särskilt långt från oss ”naiva”. Eller som tiggarna själva uttrycker det i den där debattartikeln: ”Vi ber Sveriges politiker att fortsätta vara föredömen”.

Tiggeriet måste stoppas men inte genom förbud.

STEFAN BERGMARK
info@opulens.se

 

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Stefan Bergmark

Stefan Bergmark är chefredaktör för Opulens. Norrlänning men sedan sekelskiftet bosatt i Malmö. Stefans yrkesmässiga bakgrund är från olika fanzines, tidskrifter samt oberoende medier och som frilansjournalist har han främst skrivit åt dagstidningarnas kultursidor. Stefan har också varit redaktör för ett par böcker samt fått tre antologier med krönikor utgivna. Mer om och av Stefan Bergmark: www.stefanbergmark.se

Det senaste från Media

0 0kr