Nyårskrönika: Den svenske mannen blir Mr Hyde

Krönikor/Samhälle.
Collage: C Altgård / Opulens. Bildkälla: Pixabay.com m fl.

HAMNSKIFTAREN. “På julen är den svenske mannen fridfull och god för att en vecka senare förvandlas till djävulen själv”, skriver Iodine Jupiter.

 

Den svenske mannen byter skepnad mellan jul och nyår − från lamm till varg. Förvandlingen är ett uttryck för svenskt välbefinnande. Vi är unika i Europa, kultiverade på ett helt annat sätt än andra länder. De vilda åren med metoo-kampanj har väl utplånat den mörka sidan? Låt oss försöka förstå den svenske mannen, Dr Jekyll och Mr Hyde!

Bra för att vara svenskt är ett vanligt uttryck för sådant som är nästan lika bra som amerikanskt. Den som avviker från gruppens lagombeteende måste stötas bort för att inte de andra i gruppen ska framstå som tråkiga och fantasilösa.

Den ledande tävlingscyklisten hinns ikapp av klungan. Återbördas till det normala. Poet, sportfåne eller musiker spelar ingen roll. När en svensk gör nåt extremt eller originellt får han skit för det. Om en amerikan gör samma sak hyllas han urskillningslöst av massmedial kåthet.

Självklart är präktigheten något av det finaste vi har. Varför göra sig till när man kan delta i en trygg och härlig gemenskap? Den svenska folksjälen är jordbunden och oerhört naturlig. Men när svensken försöker frigöra sig från arvet blir han full och vårdslös

Den svenska mannen är dock i grunden generös. Han bjuder på sig själv, tar initiativ och uppfinner. Han har lätt för att skratta och ge kvinnor komplimanger om hur vackra de är. Detta gör han på ett passionerat norrländskt vis.

Vad som mest utmärker den nya folksjälen är att visa känslor, glädje, spontanitet. Nya främmande kulturer finner man spännande och vill uppmuntra. Att respektera och lystra till visdom från de gamla vurmas det idag mycket för. Ålderssegregationen är nästan helt borta. På semestern lever den frusne manliga nordbon ut sitt temperament och sin gladlynthet. Man känner nästan inte igen honom. Han är som förbytt.

Men så kommer jul och nyår − Dr Jekyll och Mr Hyde. På julen är den svenske mannen fridfull och god för att en vecka senare förvandlas till djävulen själv. Som sociolog kan man fråga sig varför?

Är det för att han känner sig lurad? En nordbo lever isolerad, bortom den “verkliga världen”. Sverige är inte riktigt med som andra länder, står lite utanför och längtar in på klubben bland de stora.

Opulens webapp

Installera Opulens webbapp för mobil HÄR!

När tomten dragit och julklapparna öppnats kommer besvikelsen som ett brev på posten. Nyårsafton. Åter igen slås nordbon av att han är instängd, isolerad; hur kallt allting är och att han måste hämnas livet. Tid att avreagera sig. Slå sig fri, slå sig ut.

2013 polisanmäldes 457 misshandelsbrott på nyårsdagen i Svea rike. Nyårsafton före midnatt är den lugnaste dagen på hela året med få anmälda misshandelsbrott. Men när klockan slagit midnatt och alkoholen gjort sitt visar svensken sig själv för en liten stund. Skål och gott nytt år, ta mig fan!

IODINE JUPITER
info@opulens.se

iodine Jupiter är skriftställare med tematiska verk inom dramatik, musik och litteratur. En satirisk ton är ofta vapnet som riktas mot vår tids idioti. Bakom titlar som Dom dödas pornografi och Obscen sanning ryms både skönhet och civilisationskritik. En senare publikation i denna anda är En tjänstemans meditationer.

Det senaste från Krönikor

0 0kr